Binnenland
NOS

Duitse bond klaagde bij UEFA over uitlatingen Van Praag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duitse bond klaagde bij UEFA over uitlatingen Van Praag

De Duitse voetbalbond heeft bij de Europese voetbalbond geklaagd over Michael van Praag, zo blijkt uit onderzoek van de NOS. Duitsland strijdt met Turkije om de organisatie van het EK in 2024, waarover morgen om 14.00 uur wordt gestemd op het hoofdkwartier van de UEFA in Nyon.

Van Praag heeft als UEFA-bestuurslid één van de in totaal zeventien stemmen. Een bezoek van het Nederlandse bestuurslid aan Istanboel vorig jaar november wekte de woede van de Duitse bond, omdat de door de UEFA van bestuursleden verlangde neutraliteit niet door Van Praag in acht zou zijn genomen. De Duitsers schreven daarover vervolgens een brief aan UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin.

De NOS voerde de afgelopen weken gesprekken met vele betrokkenen uit het Europese voetbalbestuur. Vanwege de gevoeligheid van de kwestie wilden zij niet genoemd of geciteerd worden.

Trouwe bondgenoot of rancuneuze tegenstander?

Insiders schetsen een opmerkelijke omslag bij Van Praag: van trouwe bondgenoot van Duitsland tot rancuneuze tegenstander. Binnen de Duitse delegatie wordt hij als grootste sta-in-de-weg gezien voor een succesvolle EK-toewijzing morgen. "De Duitsers verwijten dat Michael van Praag de van bestuursleden verlangde neutraliteit niet in acht heeft genomen", zegt NOS-redacteur Edwin Schoon.

De pijn bij de Duitsers zit vooral in een bezoek van Michael van Praag aan Istanboel in november vorig jaar. Daar stond de voetbalbestuurder volgens Edwin Schoon arm in arm met zijn Turkse collega en zei hij dat Turkije de organisatie van het EK verdiende. Ook ging van Praag op de foto met president Erdogan.

Wraak

De Duitse voetbalbestuurders zijn ervan overtuigd dat Van Praag wraak wil nemen. Twee jaar geleden leed hij een gevoelige nederlaag in de strijd om het voorzitterschap van de UEFA. Dat hij deze campagne verloor van Ceferin deed hem pijn. Nog meer raakte het hem dat sommige bonden die openlijk hun steun hadden betuigd, plots van kamp veranderden. Waaronder, juist, de Duitse bond DFB.

Ster advertentie
Ster advertentie