Binnenland
BNNVARA

Natuurlijk tuinieren zonder boze blikken: groene buren houden wel van een 'rommelige' tuin

foto: Rob Buiterfoto: Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Natuurlijk tuinieren zonder boze blikken: groene buren houden wel van een 'rommelige' tuin

Socioloog Ben Vollaard denkt dat sommige mensen huiverig zijn om natuurlijker te tuinieren, want wat zou de buurt ervan kunnen denken, van die 'rommelige' tuin? In Almere hebben de Groene Buren daarvoor een oplossing bedacht! Vroege Vogels nam een kijkje.

Groene Buur: natuurlijk tuinieren zonder boze blikken

In bijna honderd tuintjes in Almere staat nu een duidelijk herkenbaar paatje: 'Ik ben een groene buur voor deze buurt'. "Achter dat paaltje schuilt de impliciete boodschap: deze rommelige tuin is zo bedoeld!", zo licht de initiatiefnemer, Sacha de Ruiter toe. Voor tuinliefhebbers Ina en Wout uit de Muziekwijk in Almere was het paaltje een uitkomst. "Je hebt toch het idee dat mensen er iets van vinden", zegt Ina. "Ik had op de tennisclub ook al eens een opmerking gekregen over de plantjes op onze oprit", beaamt Wout. "Met dit paaltje is het duidelijk wat de bedoeling is."

Meer natuurlijk tuinieren

In het tijdschrift Economische Statistische Berichten schrijft de Tilburgse socioloog Ben Vollaard deze maand dat er een belangrijke drempel lijkt te bestaan voor mensen om meer natuurlijk - lees: wild – te gaan tuinieren. "Mensen veronderstellen ongeschreven regels in een buurt. Je zet 's avonds geen harde muziek aan, je laat de caravan geen weken in de straat staan, en je houdt je voortuin ook een beetje aan kant. Mensen gaan er vanuit dat je daarmee aan de sociale normen voldoet en hopen dat de buren daarmee ook jouw pakketje aannemen als jij niet thuis bent. Maar is dat allemaal wel zo zwart-wit?", vraagt Vollaard zich af.

Het grappige van ongeschreven regels is dat je er niet over praat, stelt de socioloog. "Ondertussen kan het dus best zo zijn dat jouw buren net zo enthousiast worden van een wat wildere, natuurlijke tuin zonder tegels als jij. Met zo'n paaltje in de tuin, kan je dat gesprek wél aangaan. Een heel goed idee dus, van de Groene Buren", vindt Vollaard.

foto: Groene Buren

Groene Buur

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie