Binnenland

Ruim helft vrouwelijke werknemers in overgang ondervindt hinder op werk

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruim helft vrouwelijke werknemers in overgang ondervindt hinder op werk

Pijnklachten, vermoeidheid, concentratieproblemen: meer dan de helft van de vrouwelijke werknemers in de overgang zegt dat dit weleens invloed heeft op het werk. In sommige gevallen melden vrouwen zich zelfs ziek. Zij hebben vooral behoefte aan steun van hun leidinggevende en van de bedrijfsarts. Blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het CBS en TNO.

Meer dan de helft van de vrouwen in de overgang heeft er zoveel last van, dat ze minder goed functioneren

"Voor veel vrouwen is het echt lastig en hebben wel wat steun nodig", vertelt Eveline Bakker in het NOS Radio 1 Journaal. Ze is oprichter van Stichting Vuurvrouw, een platform voor vrouwen in de overgang.

Overgang

“Binnen onze groepen merken wij dat eigenlijk een heel groot deel van de vrouwen die net met overgang begint, het zelf vaak nog niet weet. Die gaan zoeken en denken: ja ik voel me opeens heel anders en ik krijg allemaal rare klachten. Als de menstruatie eenmaal stopt, denken ze: oh hé, ik heb last van overgangsklachten gehad. We zeggen altijd: hé let op. Als er dingen veranderen, het slecht voelt, of je krijgt vreemdsoortige klachten en je bent in een leeftijd van halverwege de veertig, kijk dan of het de overgang is.”

Elles de Bruin maakte voor Omroep MAX een podcast over het taboe rond de overgang

Opvliegers

Opvliegers

Klachten

Bij de overgang denken de meeste mensen aan klachten als opvliegers, maar er zijn veel meer symptomen. “In het begin kunnen vrouwen last krijgen van spannings- of angstklachten. Vrouwen die nog nooit last hebben gehad van angst- of paniekstoornissen worden wakker met een unheimisch gevoel of voelen zich angstig of gespannen. Dat is een veelvoorkomende klacht die vaak niet herkend wordt. Naast dat je opeens sportblessures kan krijgen, spieren kunnen ook op gaan spelen.”

Ondanks dat deze klachten niet zo bekend zijn, komt er wel meer aandacht voor de overgang en de klachten die daarbij komen kijken. “Je merkt het nu ook. Bij de overheid worden rond-de-tafels georganiseerd. Ook bij werkgevers en werkgevers die denken: ja we moeten wat hiermee. Die zetten dan allerlei programma’s op en zorgen dat er meer kennis komt bij hun organisatie. Er gebeurt heel veel, maar er valt nog wat te doen.”

Steun

Veel vrouwen gaven aan dat ze meer steun willen van hun werkgevers. “Het belangrijkste is dat er meer kennis en begrip komt bij. Ook dat werkgevers, leidinggevers en bedrijfsartsen weten wat de interventiemogelijkheden zijn. Wat kunnen ze doen om die vrouwen te ondersteunen?”

Behandeling

“Er is eigenlijk heel veel te doen. De behandeling die het beste werkt tegen overgangsklachten is hormoontherapie. In Nederland zijn we toch nog huiverig van. Krijgen we daar geen borstkanker van? Onderzoek wijst uit dat die zorgen grotendeels onterecht zijn. Je moet natuurlijk wel op risicofactoren letten, maar naast hormonen zijn er ook andere dingen die je kan oppakken om minder last te ervaren van overgangsklachten. Je kunt aan de gang met je levensstijl. Je kan kijken naar begeleiding. Er is veel aan te doen, meer dan je denkt.”

RJN overgang

Ster advertentie
Ster advertentie