Binnenland
EO

Hoogleraar sociologie: 'Kloof tussen stad en platteland bestaat helemaal niet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar sociologie: 'Kloof tussen stad en platteland bestaat helemaal niet'

Er is sprake van een kloof tussen platteland en stad en daarbij voelen met name boeren zich niet gehoord. Dat concluderen het AD en het vakblad Nieuwe Oogst na een onderzoek. Hoogleraar sociologie Jan Willem Duyvendak vindt het echter onzin. "Boeren worden constant gehoord", zegt hij in Dit is de Dag.

De onderzoekers vroegen zo’n 1000 boeren en 1000 burgers of ze een kloof ervaren tussen stad en platteland. Met name boeren ervaren dat, vertelt hoofdredacteur Esther de Snoo van Nieuwe Oogst: "Dat zit met name op het gebied van natuurontwikkeling, stikstof en klimaat, maar ook als het gaat om zaken als de terugkeer van de wolf en vlees eten", zegt ze in Dit is de Dag.

Boeren voelen zich "niet gehoord en niet gezien", zegt De Snoo. "De politiek lijkt vooral met zichzelf bezig. Dat zeggen burgers ook, trouwens."

Esther de Snoo en Jan Willem Duyvendak in Dit is de Dag

Duyvendak, verbonden aan de UvA, is dus niet overtuigd door het onderzoek van De Snoo. Hij vindt het "een raar onderzoek". Dat boeren zich niet gehoord voelen is vreemd, vindt hij: "Als je kijkt naar hoe boeren in de media aanwezig zijn, dan worden ze constant gehoord. Ze mogen altijd demonstreren worden nauwelijks gearresteerd. Ze kunnen bij alle talkshows aanschuiven en worden enorm goed politiek vertegenwoordigd.”

Waarom ervaart 85 procent van de boeren dan een kloof? Dat ligt er maar net aan welke kloof je bedoelt, zegt Duyvendak. Volgens hem ligt er meer een inhoudelijke kloof. "Een deel van de politiek is het gewoon niet eens met de boeren", vindt hij. "En 73 procent van de burgers, ook mensen die op het platteland wonen, vindt de huidige manier van boeren niet meer kan."

Niet cultureel, maar materieel

Er wordt volgens Duyvendak door media vaak gesuggereerd dat er een communicatieprobleem tussen de stad en het platteland is, 'dat mensen elkaar niet meer begrijpen', terwijl het om inhoudelijke verschillen gaat. "Ga daar nou eens over praten!" vindt hij. "Het is geen culturele kwestie, maar een materiële kwestie."

Duyvendak ergert zich ook aan het beeld dat de stad 'kosmopolitisch' is en het platteland kleinschalig. "Boerenbedrijven zijn onderdeel van de grote wereld, ze krijgen hoge subsidies van de Europese Unie. Er zijn bijna geen bedrijven die meer internationaal zijn dan boerenbedrijven", zegt hij.

Tot slot vindt Duyvendak het ook onzin dat 'de politiek met zichzelf bezig is'. "Ik denk dat de boeren er vooral last van hebben dat de politiek iets met met hén wil."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie