Binnenland

Jeroen Krabbé: Gauguin was behoorlijk lullig tegen Van Gogh

NOS
foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeroen Krabbé: Gauguin was behoorlijk lullig tegen Van Gogh

De negen weken die schilders Vincent van Gogh en Paul Gauguin samenwerkten in het Gele Huis in Arles zijn even beroemd als berucht. De ongelukkige periode bracht Jeroen Krabbé op het idee om Gauguin te kiezen als het hoofdpersonage voor een televisieprogramma. "Iedereen heeft het altijd over Van Gogh en hoe hij zijn oor afsneed, maar we zien dit nooit vanuit het perspectief van Gauguin", zegt Krabbé in NOS Met het Oog op Morgen.

In Krabbé zoekt Gauguin probeert de acteur/televisiemaker antwoord te krijgen op de vraag waarom Gauguin zijn gezin achterliet en naar de andere kant van de wereld reisde. Tijdens de voorbereidingen het tv-programma kreeg Krabbé een behoorlijke hekel aan Gauguin. "Hij was een charmant man, maar ook onmogelijk egocentrisch", zegt Krabbé. "Hij heeft dingen gedaan die mij totaal niet bevallen."

De relatie met Van Gogh staat symbool voor hoe de Franse schilder met mensen omging. "Gauguin gedroeg zich behoorlijk lullig tegen Vincent", schetst Krabbé. Nadat de Nederlandse kunstenaar zijn oor afsneed, nam Gauguin de benen. "Hij is ook nooit naar de begrafenis van Van Gogh gegaan, terwijl hem dat wel werd verzocht."

Wereldreis

De voetsporen van Gauguin brachten Krabbé onder meer in Kopenhagen, Bretagne, Martinique en Tahiti. Tijdens die reizen groeide zijn begrip voor diens gedrag. "Van Gogh en Gauguin zaten als onbegrepen kunstenaars in hetzelfde schuitje. De zelfmoord van Van Gogh moet angstaanjagend dichtbij zijn gekomen voor Gauguin."

Ster advertentie
Ster advertentie