Binnenland
KRO-NCRV

'Piekt Corona weer, dan geen verregaande maatregelen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Piekt Corona weer, dan geen verregaande maatregelen'

Scholen sluiten, mondkapjesplicht en de avondklok. Verregaande maatregelen als deze om de coronapandemie te bestrijden, kunnen nu niet meer ingezet worden. De tijdelijke wet die dat regelde, is 'verlopen'. Gaat corona weer rond, dan kan het Kabinet niks: de rechter zou een streep zetten door maatregelen. "Repareer het dak nu de zon nog schijnt", zegt hoogleraar staatsrecht Wim Voermans.

Het is ruim tweeënhalf jaar geleden dat de coronapandemie in alle hevigheid losbarstte. Met kunst- en vliegwerk zijn er noodverordeningen gemaakt die eigenlijk helemaal niet konden, legt Voermans uit. En toen is er een tijdelijke wet gekomen, die corona spoedwet. Die repareerde dat. Maar daarvan was afgesproken, aldus Voermans: dat doen we tijdelijk.

Aanvechten

En nu zitten we dus, vertelt de hoogleraar, weer in dezelfde situatie als in maart 2020, toen de pandemie uitbrak. "We kunnen eigenlijk bijna niks." Ook een noodverordening volstaat niet. "Die heeft maar een beperkt bereikt." Scholensluiting? Coronapas? Daar heb je een wettelijke basis voor nodig. Er is een wet die de bestrijding van infectieziekten regelt, maar ook die volstaat niet, legt Voermans uit. "Je kunt eigenlijk alleen even heel snel regionaal toeslaan."

Zou het kabinet weer met verregaande maatregelen komen, dan zet de rechter daar een streep door, vertelt de staatsrechtkenner. En wie een boete zou krijgen vanwege schending van die maatregelen, kan die dus aanvechten.

Vreselijke dingen

Er ligt wel een wetsvoorstel nu, maar daar wordt "geen haast mee gemaakt", aldus Voermans. Het voorstel is langs de Raad van State gegaan. De reactie: een hele hoop maatregelen die afgelopen jaren ingezet zijn, staan er niet in. En de Eerste en Tweede Kamer moeten er ook nog wat van vinden.

En dat verbaast Voermans. "De tijd begint te verlopen. Straks sta je ineens voor voldongen feiten misschien. Het is nu zaak om die wet te gaan behandelen." De wet trekt ook veel "vijandelijk vuur", zegt hij. Het wordt "geframed alsof de overheid allerlei vreselijke dingen met je wil doen." Dat er verkiezingen aankomen, helpt ook niet mee, denkt hij. "Partijen hebben niet veel zin om te zeggen: ik heb de coronawet gemaakt."

Ruitje intikken

Voermans is ervan overtuigd dat de maatregelen goed, democratisch ingebed zijn. Hij legt uit dat de maatregelen die in de gereedschapskist komen, niet gelijk te gebruiken zijn. Vergelijk het met de noodremhendel in de trein, waar je eerst het ruitje voor moet intikken. "De Kamer blijft in dit wetsvoorstel echt aan de knoppen zitten. Die kunnen maatregelen gewoon uitzetten."

Dus pak het huidige wetsvoorstel weer op, bepleit hij. "Wat er nu ligt is een een prima basis voor die pandemische paraatheid."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie