Binnenland
BNNVARA

Er gebeurt nog weinig om dodelijke bijtincidenten met honden te voorkomen

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Er gebeurt nog weinig om dodelijke bijtincidenten met honden te voorkomen

In krap twee jaar tijd vonden er twee fatale bijtincidenten plaats met honden, in beide gevallen was het slachtoffer een baby. Waarom lukt het maar niet om dit te voorkomen? In De Nieuws BV vertellen Daphne Groenendijk, directeur van de Hondenbescherming, en advocaat Wendy van Egmond dat er nog maar weinig actie ondernomen wordt om dit te voorkomen.

Video niet beschikbaar

Vorig jaar hoopte Esther, de moeder van het slachtoffer van het eerste bijtincident, dat dit 'het laatste voorbeeld zou zijn' van een fataal ongeluk. Helaas was er vorige week weer een hondenbeet met een dodelijke afloop in Emmeloord.

Registratiepunt

Sinds het gesprek vorig jaar is er maar weinig veranderd, constateren Groenendijk en Van Egmond. Volgens de directeur van de Hondenbescherming zijn er door gemeentes kleine stapjes gezet nu er een landelijk registratiesysteem is geïntroduceerd. Tot nu toe hebben slechts 70 van de 342 gemeentes zich hierbij aangesloten, dat is nog niet genoeg. "Elk dodelijk slachtoffer is er een, en het mag niet meer gebeuren."

Volgens advocaat Van Egmond is er binnen de politiek, maatschappij en rechtspraak nog niet genoeg aandacht voor de bijtincidenten. Zo pleit ze voor een campagne vanuit de politiek richting de maatschappij om bewustwording te creëren. "Wees bewust van wat je in huis hebt op het moment dat je een hond aanschaft. Daar wordt, algemeen genomen, te weinig bij stilgestaan."

Gebrek aan kennis

Zo vallen er volgens Groenendijk veel ongelukken te voorkomen door het inzetten van maatregelen.Het ontbreekt nog vaak aan kennis, zegt de directeur van de Hondenbescherming. "Mensen zien bepaalde signalen niet of weten niet hoe ze met een hond en baby in het huis om moeten gaan."

Hondvaardigheidsbewijs

Om kennis te vergroten, pleit de Hondenbescherming voor de implementatie van het Spaanse systeem. Groenendijk vertelt dat het land volgende maand een systeem invoert ter bescherming van mensen en dier. "Dan moet je verplicht een hondvaardigheidsbewijs halen om een hond te kunnen houden."

Groenendijk legt uit dat (toekomstige) hondeneigenaren een cursus moeten volgen en een brevet moeten halen om te bewijzen dat ze in staat zijn om een hond te houden. "Het sluit ongelukken niet uit, maar het zorgt wel voor een drempel."

Van Egmond vindt het een goed idee. "Op het moment dat je mensen een cursus laat doen en een brevet laat halen, ben je meer toetsbaar als het toch misgaat."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie