Binnenland
BNNVARA

Bijtincidenten nemen toe: blaffende honden bijten wel

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijtincidenten nemen toe: blaffende honden bijten wel

Per jaar zijn 150.000 mensen slachtoffer van bijtincidenten. Wat moeten we doen om mensen te waarschuwen voor de schaduwkant van een trouwe viervoeter in huis en welke maatregelen moet de overheid nemen om bijtincidenten proberen terug te dringen? Dat bespreken advocaat Wendy van Egmond en Daphne Groenendijk, directeur van de Hondenbescherming, in De Nieuws BV.

Het is een bericht in de krant waar je hart even van stopt: Robin, een dreumes van pas 8 maanden oud wordt gebeten door de hond van zijn grootouders en overlijdt hierdoor twee dagen later in het ziekenhuis. Het is een triest gevolg van hoe ernstig hondenbeten kunnen zijn. De moeder van Robin roept op in De Nieuws BV: "Laat dit het laatste voorbeeld zijn."

'Het blijven dieren'

"Wat er gebeurd is, is verschrikkelijk. Robin komt nooit meer terug en daarmee is de hele wereld minder mooi. Dit mag niet naar de achtergrond verdwijnen. Mijn wens als moeder is dat het voor iedereen bekend wordt hoe gevaarlijk het is om een kind, zeker een klein kind dat niet kan weglopen, in de buurt van een hond te laten zijn. Hoe vertrouwd en lief ook. Ik heb zelf ook ervaren dat een dier als een gezinslid kan voelen. Maar het blijven dieren", aldus de moeder.

Bijtincidenten honden nemen toe

Elk jaar raken mensen zwaargewond door hondenbeten. De aantallen nemen toe. "Dat komt als eerste omdat de hondenpopulatie toeneemt, dus dat betekent ook dat het aantal bijtincidenten toeneemt", vertelt Groenendijk. "Ten tweede zien we ook dat er toch te weinig wordt nagedacht over de aanschaf voor een hond. Mensen nemen toch vaak een hond in huis als een impuls en denken niet na over welke soort hond of type ras bij hen past."

Daarnaast hebben hondenscholen en gedragstherapeuten in coronatijd de deuren moeten sluiten vanwege de maatregelen. Groenendijk: "Dat bij elkaar opgeteld zorgt ervoor dat veel honden gedragsproblemen hebben gekregen, niet goed zijn gesocialiseerd en dat daardoor bijtincidenten ontstaan."

Instincten van een hond

Met honden en kleine kinderen (van onder de zes jaar) moet sowieso worden opgepast, vertelt Groenendijk. "Als honden niet gesocialiseerd zijn met kleine kinderen, er niet aan gewend zijn, vinden ze die eng." Dat resulteert erin dat honden agressief kunnen reageren uit een soort van angst. De Hondenbescherming vindt daarom ook de video's waarin honden en kinderen zoetsappig met elkaar omgaan gevaarlijk. Niet alle honden zijn hetzelfde en dus niet in elk scenario zullen een hond en kind lief met elkaar omgaan.

Bovendien vertrouwen mensen af en toe te veel op hun hond. Denk aan een baasje dat zegt dat een hond 'lief' is en 'nooit bijt'. Groenendijk: "Er speelt veel emotie in het hebben en houden van honden. Mensen zien het als een familielid, daar kom je niet aan, die is de liefste hond die er is. Maar ik denk dat heel veel mensen vergeten dat het wel echt een dier is. En een dier heeft instincten en reageert anders dan dat wij mensen doen. Dat kun je niet voorspellen, bij geen een hond."

Wendy van Egmond is de advocaat die de moeder van Robin bijstaat. "Ze wil er zoveel mogelijk aandacht voor vragen", vertelt de advocaat. "Ze is strijdbaar om ervoor te zorgen dat dit de laatste keer is geweest."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie