Binnenland
KRO-NCRV

Mariëtte Hamer (SER): Voorkom verloren coronageneratie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mariëtte Hamer (SER): Voorkom verloren coronageneratie

Bij de maatregelen voor economisch herstel na de coronacrisis moet de jonge generatie prioriteit krijgen. Daarvoor pleit Mariette Hamer, voorzitter van Sociaal Economische Raad (SER) in het radioprogramma 1op1. "Deze generatie stond al op achterstand; we moeten ervoor waken dat dat nog groter wordt."

De samenleving zal blijvend veranderen, denkt Hamer. En dat is niet alléén maar negatief. "Ik zie ook goede dingen, zoals saamhorigheid. Die moeten we vasthouden. Voor de economie van de toekomst moeten we nadenken wat daarin het hardste nodig is. Ik pleit voor een combinatie: welke sectoren dragen bij om de economie zo snel mogelijk op gang te bregen en: welke bedrijven dragen bij aan de positie van jongeren - om die zo snel mogelijk aan het werk te helpen."

Mariëtte Hamer (SER): Voorkom verloren coronageneratie

Lonen matigen?

Met het Akkoord van Wassenaar werd in de Jaren '80 de positie van jongeren op de arbeidsmarkt verbeterd, door middel van arbeidstijdverkorting en loonmatiging. Zo'n akkoord hoeft van Mariëtte Hamer nu niet te worden gesloten: "Het zal me worst zijn wat het instrument is, maar we moeten wel nadenken hoe we kunnen voorkomen dat deze generatie na de crisis buiten de boot valt. We moeten prioriteit geven aan deze generatie, want de jongeren van nu worden ook oud."

Is het tijd voor loonmatiging? De bedrijvigheid moet straks weer op gang komen, constateert ook Hamer. "Dat is de basis van economisch herstel. Maar: je moet de belangen van werkgevers en werknemers niet tegenover elkaar zetten, maar naast elkaar."

Het herstel van de economie kan na de coronacrisis 'niet op de traditionele manier', is Hamers boodschap. "Zorg dat je dat verdienen op een goede manier doet, door werknemers erbij te betrekken."

Vijfpuntenplan

Samen met het Centraal Plan Bureau, het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, het Sociaal Cultureel Planbureau, De Nederlandsche Bank, het Klingendaal Instituut en Raad voor de Volskgezondheid werkt de SER aan een advies. Een soort vijfpuntenplan, op basis van al bestaande vraagstukken. "Een aantal problemen die al speelden, en de aanpak voor de problemen door corona, moeten we tegelijkertijd op zien te lossen", zegt Hamer. "Dat zou het allermooiste zijn." De vijf vraagstukken zijn het werkgelegenheidsvraagstuk, het klimaat, de digitalisering, samenwerking in Europa en een herwaardering van de publieke sector.

"Bij de verdere digitalisering moeten we proberen de arbeidsproductiviteit in Nederland te verhogen, dat was in Nederland al een probleem. Tegelijkertijd moeten we een verdere tweedeling helpen doorbreken."

Vrouwen in de frontlinie

De huidige crisis legt ook dingen bloot, vindt Hamer: "Als we zien wie in deze crisis de steun verleent, dan heb je het over de mantelzorgers, de zorg in het algemeen. Maar ook het onderwijs, de politie, de schoonmaak. En juist dat zijn de banen en posities waar lang niet alles voor geregeld is. En er werken relatief veel vrouwen in, vrouwen staan in deze crisis aan de frontlinie."

Dat er nu wordt geklapt voor mensen in de zorg is mooi, vindt Hamer, "maar we moeten die waardering ook straks laten zien. Ik pleit voor meer waardering voor die sector. Dat hoeft niet altijd in geld, het gaat bijvoorbeeld ook om de omstandigheden waarin ze hun werk moeten doen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie