Binnenland
NOS

SCP: helft gewortelde migranten in Nederland voelt zich niet welkom

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SCP: helft gewortelde migranten in Nederland voelt zich niet welkom

De helft van de mensen met een migratieachtergrond die al langer in Nederland zijn of hier zijn geboren, ervaart Nederland niet als gastvrij. Dat komt naar voren uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Onderzoeker Jaco Dagevos geeft toelichting in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Tweede generatie migranten met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Caribisch-Nederlandse achtergrond worden door de onderzoekers tot de 'gevestigde groepen' gerekend. Zij zijn geworteld in Nederland, maar het onbehagen in deze groep is groot. "Dat gaat onder meer over uitsluiting, discriminatie en weinig vertrouwen in de politiek", zegt Dagevos.

Hoewel in vergelijking met hun ouders het opleidingsniveau en de arbeidsmarktpositie van de tweede generatie zijn verbeterd, ervaart deze groep juist meer uitsluiting en discriminatie. Dat geldt met name voor mensen met een Surinaamse en Caribisch-Nederlandse achtergrond. Deze groep is het somberst.

Integratieparadox

Volgens Dagevos zijn er meerdere verklaringen voor deze integratieparadox. "Een van de verklaringen is dat mensen die relatief succesvol zijn meer in aanraking komen met uitsluiting op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt of in het onderwijs", zegt hij. "Ook speelt mee dat de tweede generatie meer meekrijgt van de politieke en maatschappelijke discussie over integratie, racisme en de islam."

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel mensen uit de tweede generatie een tijdelijke baan hebben en relatief vaak moeten rondkomen van een bijstandsuitkering. Uit eerder onderzoek bleek dat ze tegen stage- en sollicitatiediscriminatie aanlopen.

Antidiscriminatiebeleid

Bij vluchtelingengroepen speelt een rol dat zij de Nederlandse overheid vergelijken met die van het land van herkomst, waar sprake was van onderdrukking en vervolging. Dat ze in Nederland in veiligheid leven, draagt bij aan hun gevoel van waardering.

Om te zorgen voor een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen, benadrukt het SCP dat antidiscriminatiebeleid onderdeel moet zijn van integratiebeleid. "De sociaaleconomische stijging is niet genoeg om mensen het gevoel te geven dat ze erbij horen", zegt Dagevos. "Daarom is onze boodschap: zonder antidiscriminatiebeleid heb je geen integratiebeleid."

r1jn scp

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie