Binnenland
BNNVARA

Bos met rechten om altijd een bos te blijven: 'Dat is toch prachtig?'

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Bos met rechten om altijd een bos te blijven: 'Dat is toch prachtig?'

Geen gezaag, geen gesnoei, geen Amerikaanse vogelkers verwijderen. Nee: een bos dat helemaal met rust wordt gelaten. Dat is het idee van Het bos van Zichzelf. In twee stukken bos (12 hectare groot) op de Overijsselse Holterberg mag de natuur helemaal haar eigen gang gaan. Vroege Vogels zocht uit hoe dat precies in z'n werk gaat.

Voor vader Paul en zoon Peter Akkerman is het de gewoonste zaak van de wereld: waarom hebben wij wel rechten en een boom niet? Dat is toch niet zoals het hoort? En: waarom is een bos altijd het bezit van een mens? Een bos hoort toch van zichzelf te zijn?

Paul Akkerman ging met het idee van Een Bos van Zichzelf aan het werk. "We willen altijd maar ingrijpen en beheren en bepalen", zegt hij in Vroege Vogels. "Maar wat als we dat nou eens niet doen. Gewoon een bos een bos laten zijn. Dat is toch prachtig? Ik doe dat niet voor mezelf maar voor de volgende generaties. Dat zij ooit een oerbos kunnen zien."

Hij klopte aan bij Ron Blom van Staatsbosbeheer. Die maakte zich hard om in twee stukken bos op de Overijsselse Holterberg, samen twaalf hectare groot, de natuur haar gang te laten gaan. De rest is geschiedenis.

Akte van Redemptie

Zijn zoon Peter nam het idee over en richtte hij de stichting 'Het Bos dat van Zichzelf is' op. Om het bos te beschermen tegen menselijk ingrijpen heeft hij een juridische constructie bedacht. Ter inspiratie gebruikte hij een in 1576 door Willem van Oranje ondertekende Akte van Redemptie. Deze akte zorgde ervoor dat het Haagse Bos voor altijd werd verboden te verkopen als het oogpunt van de verkoop het kappen van het bos is. Nu nog steeds is deze akte rechtsgeldig, waardoor het bos na bijna 450 jaar nog altijd bestaat.

Met behulp van een notaris en een advocaat creëerde Peter een eigen akte, een akte die zelfs nog een stap verder gaat dan de akte van redemptie. In deze akte krijgt het het bos voor eeuwig autonomie en het recht op bescherming en herstel. Oftewel een verbod op menselijk ingrijpen.

foto: Vroege Vogels

Vader Paul en zoon Peter Akkerman

Bos is van zichzelf

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie