Binnenland
BNNVARA

Goed maaien van levensbelang voor dieren: volg deze cursus

foto: Vroege Vogels/foelyzipfoto: Vroege Vogels/foelyzip
  1. Nieuwschevron right
  2. Goed maaien van levensbelang voor dieren: volg deze cursus

Afgelopen weken stond uitgebreid in het nieuws dat het leefgebied van het uiterst zeldzame donker pimpernelblauwtje was weggemaaid, ondanks afspraken die hierover waren gemaakt. Het is niet het enige voorbeeld van slecht maaibeheer. Bijna wekelijks krijgt Vroege Vogels meldingen binnen van bermen en plantsoenen die op een onvakkundige manier worden gemaaid. De vraag is: hoe kan dat?

Behalve slechte communicatie blijkt ook onkunde een van de oorzaken te zijn. De Vlinderstichting geeft daarom al jaren een cursus aan aannemers en uitvoerders, die in opdracht van beheerders en gemeenten de bermen en plantsoenen bijhouden. 'Kleurkeur' heet deze cursus, die bestaat uit een basiscursus en vervolgcursussen. Daarin wordt alles uitgelegd over wijze van maaien, tijdstip en waar je op moet letten.

Goed maaibeheer

Ook heeft de Vlinderstichting een prijs in het leven geroepen voor goed maaibeheer, want gelukkig gaat het ook vaak goed. De BovensteBesteBermbeheerder 2020 gaat dit jaar naar de gemeente Gouda, waar al veertig jaar aan ecologisch bermbeheer wordt gedaan. De bermen vormen daar één grote ecologische hoofdstructuur met natuurgebieden rondom de stad.

Donker pimpernelblauwtje

Voor het donker pimpernelblauwtje ziet het er minder rooskleurig uit. De berm in het Limburgse Posterholt is zijn enige leefgebied. Het vlinder heeft een heel bijzondere levenswijze.

De vrouwtjes leggen eitjes op de bloemknop van de pimpernel waar de rups enige tijd verblijft. Daarna verlaat die de plant en gaat naar de grond, waar hij hoopt gevonden en geadopteerd te worden door de werksters van de steekmier. Die nemen de rups mee naar het nest waar hij de winter als pop overleeft en eind juni als vlinder de grond uitkomt.

Alles op alles om de vlinder in Nederland te houden

De Vlinderstichting gaat alles op alles zetten om de vlinder in Nederland te houden. Inmiddels zijn, door medewerkers van het Limburgs Landschap, pimpernellen uit de nieuw ontwikkelde gebieden in de buurt gehaald en in de berm geplant. Nu is het afwachten of de pimpernelblauwtjes de planten weten te vinden, het is de enige kans op voortbestaan. Het waterschap, beheerder van de berm, heeft aangegeven alles in het werk te stellen om de schade te beperken. "We erkennen een fout gemaakt te hebben en dit had absoluut niet mogen gebeuren."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie