Binnenland

Ajouad boos over problemen rond Marokkaanse vluchten: 'Het zijn maffiapraktijken'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ajouad boos over problemen rond Marokkaanse vluchten: 'Het zijn maffiapraktijken'

Een boze Ajouad El Miloudi in de uitzending bij Spraakmakers vanochtend. Hij is net als veel andere reizigers de dupe geworden van het beleid bij airlines als AirArabia. Die vliegtuigmaatschappij overboekt structureel tien procent, waardoor er dagelijks mensen op het vliegveld staan die niet meekunnen. "Wij Marokkanen pikken dat maar gewoon, maar dat moet nu voorbij zijn. Ik wil mensen verenigen om dit probleem aan te pakken."

Dit is er aan de hand

Er vliegen maar weinig airlines naar Marokko. Op het Marokkaanse vliegveld Tanger bijvoorbeeld, mogen vanaf Amsterdam alleen de vliegmaatschappijen Royal Air Maroc en AirArabia vliegen. Ajouad zou gisteren zelf naar Tanger vliegen, maar toen hij keurig op tijd aankwam op het vliegveld, vertelde een grondstewardess dat hij niet mee kon met de vlucht.

"Ik raakte met dat meisje aan de praat en zij vertelde dat die vliegmaatschappijen structureel tien procent overboeken. Elke dag moet dat meisje acht tot tien mensen wegsturen die dus niet meekunnen met de vlucht." Ajouad kon zijn oren niet geloven en maakte opnames terwijl hij sprak met de grondstewardess, die hij liet horen bij Spraakmakers.

"Ik stond gisteren naast een vrouw van tachtig, die snapte ook helemaal niet wat er aan de hand was! Ze kon gewoon niet mee." Ajouad maakt zich boos dat er mensen op deze manier gedupeerd worden. "Sommige mensen hebben twee jaar gespaard om die reis te kunnen betalen."

Compensatie

Het lukt niet altijd om compensatie te krijgen voor de 'gemiste' vlucht. "Mensen die via een reisbureau hebben geboekt, hebben soms mazzel dat hun reisbureau het uit eigen zak betaalt. Mensen die rechtstreeks via een airline hebben geboekt, moeten via bijvoorbeeld EUclaim hun geld terugkrijgen." Dat kan als die klanten kunnen aantonen dat de vertraging is veroorzaakt door overboeking.

De maat is vol

Ajouad vindt dat de maat vol is en wil dat de Marokkaanse gemeenschap niet zo met zich laat sollen. "Er vliegen toch ook allerlei vliegmaatschappijen naar Turkije? Dat moet ook naar Marokko gebeuren."

Heb je ook last van deze problemen en wil je in contact komen met Ajouad? Mail dan onze redactie op spraakmakers@kro-ncrv.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie