Naar homepage
Binnenland

Amerikaanse rivierkreeft wegvissen is enige optie

foto: Vroege Vogels/Bonteklepperfoto: Vroege Vogels/Bonteklepper
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaanse rivierkreeft wegvissen is enige optie

De Amerikaanse rivierkreeft kun je bijna niet meer uit de Nederlandse natuur wegdenken. De exoot rukt op in ons land en richt veel schade aan. Nu is er een driejarig project gestart waarbij ecologen en vissers de handen ineen hebben geslagen. De conclusie in Vroege Vogels? Wegvissen is de enige optie.

In Nederland komt van oorsprong één soort rivierkreeft voor: de Europese rivierkreeft. Sinds de tweede helft van de vorige eeuw zijn daar verschillende exoten bij gekomen, waarvan de rode Amerikaanse rivier de opvallendste is.

Algenbloei en instabiele oevers

De aanwezigheid van exotische rivierkreeften wordt vaak in verband gebracht met het verdwijnen van aquatische vegetatie. Rivierkreeften knippen waterplanten weg om ze te op te eten, graven holen en woelen de bodem om. Indirect zorgt het foerageergedrag van de rivierkreeft voor het opwoelen van sediment dat er algenbloei kan optreden.

Door algenbloei wordt de lichtdoorlatendheid van het water sterk verminderd en kunnen waterplanten nog minder goed groeien. Door het verdwijnen van de waterplanten verandert het ecosysteem. Soorten die op of van de waterplanten leven verdwijnen dan ook. Los daarvan veroorzaken ze door het graven voor instabiele oevers.

Rivierkreeften vissen

Het is voor het eerst dat de visserij nu betrokken wordt bij het tegengaan van deze enorme plaag, terwijl dit door velen als enige haalbare optie gezien wordt. Nederland komt namelijk helaas niet meer van de rivierkreeft af, maar visserij is mogelijk een effectieve manier om de populatiegroei te drukken en zo er voor te zorgen dat de rivierkreeft geen negatieve invloed heeft op de waterkwaliteit & biodiversiteit.

Uitgebreide kennis over de exotische rivierkreeften is hierbij belangrijk. Wageningen Universiteit heeft samen met de Good Fish Foundation (Viswijzer) en NetViswerk rivierkreeft.nl opgezet om deze kennis te vergroten.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie