Binnenland
BNNVARA

Het nationale en internationale belang van Wereldvluchtelingendag

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Het nationale en internationale belang van Wereldvluchtelingendag

Wereldvluchtelingendag: De dag om de kracht en moed te vieren van mensen die huis en haard hebben verlaten. Inmiddels is een recordaantal van 100 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht. In De Nieuws BV schuiven verschillende sprekers aan om aandacht te schenken aan dit onderwerp.

Joël Voordewind, van hulporganisatie ZOA, vindt het goed en nodig dat er aandacht wordt besteed aan vluchtelingen. "In het nieuws hoor je vaak negatieve aandacht". Zo noemt hij als voorbeeld de zorg in Nederland voor vluchtelingen die niet goed is geregeld en de problemen rondom verschillende azc waar de omstandigheden slecht zijn. "Het probleem is veel groter dan alleen Nederland, we moeten op een dag als vandaag het bredere plaatje kunnen schilderen", aldus Voordewind. Zo stelt Voordewind dat niet alle vluchtelingen naar Europa komen en dat ons beeld van vluchtelingen vaak niet klopt. "83% van de vluchtelingen wordt opgevangen in de regio, maar een klein percentage komt terug in de EU."

'Veerkrachtige, sterke mensen'

Mehrnoesh Forouzandeh, initatiefnemer van de Beste Nieuwkomer Spotlight Award, herkent het niet-kloppende beeld van vluchtelingen. Forouzandeh, zelf 31 jaar gelden met haar ouders gevlucht uit Iran, kent veel vluchtelingen en ziet juist 'veerkrachtige, sterke mensen die van alles hebben overwonnen'. "Ik herken mij niet in het beeld van zielige mensen."

De Wereldvluchtelingendag schenkt aandacht aan vluchtelingen wereldwijd. In Nederland zijn de leefomstandigheden van vluchtelingen in azc's niet optimaal. Het aanmeldcentrum Ter Apel haalt regelmatig het nieuws over de slechte omstandigheden daar. Ook voor kinderen brengen deze omstandigheden (mentale) problemen met zich mee. Werkgroep 'Kind in azc' luidt vandaag wederom de noodklok over de leefomstandigheden van vluchtelingenkinderen in de noodopvanglocaties in Nederland.

Hechtingsproblematiek

Ruth de Wit, Coördinator Jeugdgezondheidszorg op azc Nijmegen, geeft aan dat door het vele verhuizen en verplaatsen van gezinnen bij kinderen hechtingsproblematiek ontstaat. Volgens De Wit is het systeem in Nederland doorgeslagen en is het belang van het kind vergeten. "In Nederland zijn we gek op orde en daar zijn we in doorgeschoten, ten kostte van het kind."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie