Binnenland
NOS

Veel numerus fixus-opleidingen zitten helemaal niet vol

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel numerus fixus-opleidingen zitten helemaal niet vol

Aankomend studiejaar zijn er opnieuw meer opleidingen met een numerus fixus bij universiteiten, terwijl uit onderzoek van NOS op 3 blijkt dat die studies vaak helemaal niet vol zitten.

Veel numerus fixus-opleidingen zitten helemaal niet vol

Dit jaar, in september 2019, zijn er 56 universitaire opleidingen die een numerus fixus hanteren. Afgelopen jaar waren het er nog 47 en het jaar ervoor 42. Een flinke groei dus. Het definitieve aantal inschrijvingen van dit studiejaar is nog niet bekend. Maar de cijfers van vorig jaar zijn er wel. Voor alle numerus fixus studies waren er toen in totaal 34.117 aanmeldingen. Veel meer dan het totale aantal opleidingsplekken van 12.104.

Volgens Pieter Duisenberg van de vereniging van Universiteiten, de VSNU, hebben sommige opleidingen een tekort aan docenten, labruimte of stageplekken. Daarvoor is een numerus fixus wel nodig. "Studenten hebben al in de gangpaden gezeten of een aparte bioscoopzaal u kent de verhalen wel", legt hij uit in het NOS Radio 1 Journaal. "Op een gegeven moment zegt een opleiding: dit kan zo niet langer, de rem moet erop."

Toelatingskans

Studenten hadden daarmee een gemiddelde toelatingskans van 35 procent. Je zou dus denken dat de collegebanken bij die studies stampvol zitten. Maar uit onderzoek blijkt dat dat bepaald niet zo was. We hebben daarvoor gekeken naar alle opleidingen in 2018 met numerus fixus, exclusief geneeskunde en tandheelkunde.

Voor deze twee studies wordt jaarlijks door een onafhankelijke instelling advies uitgebracht hoeveel opleidingsplekken nodig zijn. Op die manier wordt voorkomen dat er een tekort of overschot aan artsen en tandartsen ontstaat.

Buiten deze twee studies bleven er in 2018 nog 35 opleidingen over met numerus fixus. Maar van die 35 zaten er 23 minder dan 90 procent vol. Bijvoorbeeld Fiscaal Recht in Leiden: een studie met plek voor 125 studenten, maar uiteindelijk begonnen er slechts 55 aan de opleiding. Of neem Kunstmatige Intelligentie aan de UvA: 200 plekken en maar 105 studenten gingen in 2018 aan de slag.

Ster advertentie
Ster advertentie