Binnenland
KRO-NCRV

Nibud: Kwart huurders zit financieel klem

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nibud: Kwart huurders zit financieel klem

Een kwart van de huurders in Nederland, ruim 800.000 huishoudens, betaalt zulke hoge woonlasten dat zij te weinig geld overhouden om alle andere kosten voor levensonderhoud te kunnen betalen. Dat blijkt uit twee rapporten van budgetvoorlichter Nibud over woonlasten. "De huren voor die groep moeten omlaag naar 523 euro", zegt directeur Arjan Vliegenthart in het radioprogramma 1 op 1.

De helft van 800.000 huishoudens in Nederland heeft moeite met rondkomen, veertig procent ervaart financiële schaarste. En één op de drie heeft betalingsachterstanden. Huiseigenaren hebben minder problemen. Slechts acht procent van hen heeft te hoge woonlasten. De politiek moet dringend maatregelen nemen voor de huurders, want die zitten nu financieel klem, zegt het Nibud.

Nibud: Kwart huurders zit financieel klem

"800.000 huishoudens, dat zijn er echt heel veel. Daar schrik ik van. We luiden een vrij luide noodklok, want we hebben te maken met een sluipende en ontwrichtende werking van een te hoge huur. Een deel van die mensen zien we uiteindelijk terug in de schuldhulpverlening", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.

Huur omlaag

De huur is volgens Vliegenthart het laatste waar mensen op beknibbelen. "Eerst worden de vrijetijdsuitgaven opgeschort. Ze moeten op allerlei andere zaken bezuinigen. We zien dat een grote groep geld te kort komt aan het einde van de maand", stelt Vliegenthart.

Hij vindt dat de politiek en woningcorporaties nu aan zet zijn en doet een oproep, "voor minimuminkomens moet de huur omlaag naar 523 euro en niet meer."

Ster advertentie
Ster advertentie