Binnenland
KRO-NCRV

Steeds meer burn-outs: dít kunnen we eraan doen

foto: Carl Heyerdahl Unsplashfoto: Carl Heyerdahl Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer burn-outs: dít kunnen we eraan doen

Steeds meer werkende Nederlanders kampen met burn-outklachten. Uit onderzoek van TNO blijkt dat zestien procent van de werkenden in 2017 hier last van had. Gebrek aan autonomie wordt vaak genoemd als één van de oorzaken, maar wat kunnen werkgevers en -nemers nog meer doen om dit te voorkomen? In Spraakmakers een bakker, een baas en een bedrijfsarts aan het woord met tips tegen een burn-out.

Video niet beschikbaar

Bakker

De bakkerij van Jos van Eijndhoven moet iedere dag weer vol brood liggen. Hij nam de zaak van zijn vader over en die gaf hem een wijsheid mee over zijn personeel. ''Je huurt iemands handen, maar je krijgt er ook zijn hoofd bij.'' Hij bedoelde daarmee dat je gebruik moet maken van álle kwaliteiten die een werknemer meebrengt. ''Er ligt heel veel vast bij het maken van brood, maar er is ook ruimte om het proces of het product te verbeteren.'' Van Eijndhoven lost problemen in het werkproces of het verbeteren van de receptuur op door samen te werken en te luisteren naar zijn medewerkers.

Baas

''Ik denk dat het heel belangrijk is dat medewerkers meer te zeggen hebben over wát en hoe ze het doen", zegt BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich. Als leidinggevende van een radiozender vindt hij het andersom belangrijk dat mensen naar hem toe komen als ze tegen problemen aanlopen.

Daarnaast probeert hij bewust het privéleven van zijn werknemers te respecteren. ''Het is belangrijk dat je als baas niet gaat lopen appen en mailen. Men voelt zich toch verantwoordelijk om daar op te reageren.''

Bedrijfsarts

Meer taken en verantwoordelijkheid, minder vrijheid. Volgens bedrijfsarts Janine Molier wrikt het hier soms tussen werkgever en werknemer. Volgens haar is het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan over hoe het werk in te richten en hier vervolgens goede afspraken over te maken. Als bedrijfsarts stimuleert ze mensen voor zichzelf op te komen. Daarnaast is het belangrijk dat de werkgever het vertrouwen aan het personeel geeft en ruimte biedt bij het uitvoeren van de taken. "Je kunt iemand beter beoordelen op het eindresultaat dan op de manier waarop dit tot stand komt."

Ster advertentie
Ster advertentie