Binnenland
KRO-NCRV

Er moet meer nadruk komen op de genocide in Srebrenica in het onderwijs

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Er moet meer nadruk komen op de genocide in Srebrenica in het onderwijs

Volgens Srebrenica-overlever en onderwijskundige Alma Mustafic leren kinderen in Nederland te weinig over de genocide in Srebrenica. “Het wordt te veel belicht vanuit het perspectief van de militaire missie.” Dat zegt ze bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Volgens Mustafic blijkt uit onderzoek dat leerlingen nu niets meekrijgen over de genocide. Hoe het kan ontstaan, hoe je het kunt herkennen én tegengaan. “Als onderwijskundige stel ik mezelf de vraag: waarom moeten onze kinderen over genocide leren? Willen we ze opleiden tot kritische en verantwoorde burgers die in een multiculturele samenleving kunnen functioneren, of tot goede militairen?”

Slachtoffers

Volgens haar zou het eerste leidend moeten zijn, maar dat betekent niet dat Dutchbat helemaal uit het curriculum moet verdwijnen. De nadruk zou in de lesstof meer moet liggen bij de slachtoffers en minder bij de Nederlandse militairen.

Ratko Mladic

Eén van die slachtoffers die in de Bosnische enclave werd vermoord, was de vader van Mustafic. En één van de hoofdverantwoordelijke voor de moordpartij op achtduizend mannen is Ratko Mladic.

Woensdag is het precies tien jaar geleden dat hij werd opgepakt en naar het Joegoslavië Tribunaal werd overgebracht. In 2017 werd de oud-legerleider van de Bosnisch-Servische troepen door het tribunaal in Den Haag schuldig bevonden en veroordeeld tot levenslang voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

Verheerlijking

Hoewel Mladic werd veroordeeld wordt hij door sommige mensen in de regio juist verheerlijkt. Srebrenica-overlever Mustafic vindt dat Nederland zich harden moet uitspreken tegen deze verheerlijking en tegen het ontkennen van de genocide van toen. “Hij wordt verheerlijkt en wij laten het gebeuren.”

Door dit niet te doen, laten we de mensen in de steek. “Wij hebben mensen toen in de steek gelaten, en we laten ze nog steeds in de steek”, zegt Mustafic.

Nederland en de EU voeren gesprekken met Servië over eventueel toetreden tot de Europese Unie. Het officiële standpunt van Servië is dat de genocide niet is gebeurd. “Wij gaan met Servië om de tafel en dit is niet eens onderwerp van gesprek”, zegt Mustafic. Ze wijst erop dat het in Nederland bij wet verboden is om genocide te ontkennen.

Alma Mustafic over genocide in Srebrenica; 10 jaar na arrestatie Ratko Mladic

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie