Binnenland
NOS

49 doden bij aanslagen op twee moskeeën Nieuw-Zeeland

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 49 doden bij aanslagen op twee moskeeën Nieuw-Zeeland

Bij aanslagen op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn 49 doden en tientallen gewonden gevallen. De politie heeft dat bekendgemaakt op een persconferentie. In ziekenhuizen in Christchurch worden nog veertig mensen met schotwonden behandeld.

Vier mensen zijn gearresteerd, drie mannen en een vrouw. Geen van hen was eerder in beeld bij de politie. Een van de vier, een man van eind twintig, is aangeklaagd voor moord. Hij verschijnt morgen voor de rechter. Aangezien hij de enige is die voor moord wordt vervolgd, lijkt dit degene te zijn die in beide moskeeën het vuur heeft geopend.

Van een tweede arrestant is inmiddels gebleken dat hij waarschijnlijk niets met de aanslagen te maken heeft, van de twee andere aangehouden personen wordt de achtergrond nog onderzocht, zei hoofdcommissaris van politie Mike Bush op een persconferentie. Alle arrestanten waren gewapend. In navolging van premier Ardern eerder op de dag sprak Bush van terroristische aanslagen.

Bij de eerste aanslag, op de Al Noor-moskee, vielen 41 doden. Zeven mensen stierven bij een daaropvolgende aanslag op de moskee in de buitenwijk Linwood. Een van de slachtoffers is bezweken in het ziekenhuis,

Het dreigingsniveau in Nieuw-Zeeland is opgeschroefd van laag naar hoog. Buitenlandse Zaken in Den Haag zoekt nog uit of er Nederlanders onder de slachtoffers in Christchurch zijn.

Australië

De verantwoordelijkheid voor de daden lijkt te zijn opgeëist in een manifest dat even eerder op internet verscheen. In die 74 pagina's tellende tekst zegt een man, naar eigen zeggen een 28-jarige Australische staatsburger, dat hij er anti-islamitische ideeën op nahoudt. Hij schrijft dat hij streeft naar een "blanke overheersing" en dat hij zelf een terroristische aanslag zal plegen.

De man laat ook weten dat hij speciaal naar Nieuw-Zeeland is gekomen om een aanslag te plannen, voor te bereiden en uit te voeren. Hij schrijft nationalistische groepen te steunen maar geen lid te zijn van een specifieke organisatie en ook niet namens een groepering te handelen.

Australië heeft inmiddels bevestigd dat een van de verdachten een Australiër is. De Australische premier Scott Morrison spreekt van een aanslag gepleegd door rechts-extremistische gewelddadige terroristen.

Moskeeën blijven dicht

De aanslagen waren aan het begin van de middag, waar zo'n 300 gelovigen in de Al Noor-moskee het vrijdaggebed bijwoonden. In een park in de buurt was er ook een grote klimaatmars van jongeren. De duizenden jongeren werden naar overheidsgebouwen gebracht om te schuilen.

Scholen hielden na de aanslagen urenlang hun deuren gesloten. Rond 18.00 uur lokale tijd mochten ouders hun kinderen van school ophalen. Mensen die al die tijd op hun werkplek moesten blijven, konden rond dat tijdstip weer naar huis. De politie vroeg moskeeën in het hele land om de rest van de dag dicht te blijven.

Een ooggetuige vertelt tegen lokale media dat de schutter via de hoofdingang van de Al Noor-moskee binnenkwam. "Iedereen rende naar de achterdeuren. Mensen schuilden onder auto's en sprongen over het hek om te kunnen vluchten." De ooggetuige verschuilde zich naast een huis. "Ik zag de schutter zijn geweer herladen en weer opnieuw schieten."

Het Rode Kruis in Nieuw-Zeeland heeft op verzoek van de politie een website in het leven geroepen waarop mensen kunnen melden dat ze familieleden of bekenden missen na de aanslagen. Ook kunnen mensen erop aangeven dat ze ongedeerd zijn en waar ze zich nu bevinden.

Donkerste dagen

Over de aanslag in Linwood is tot dusver veel minder bekend. Volgens een ooggetuige werd daar zeker 45 seconden geschoten.

De politie zegt dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn voor nieuwe aanslagen. De luchthaven van Christchurch heeft zeventien regionale vluchten van Air New Zealand geannuleerd.

Premier Ardern sprak van "een van de donkerste dagen van Nieuw-Zeeland". Verwijzend naar het feit dat veel moslims in het land migranten zijn uit Bangladesh en Pakistan, zei Ardern dat Nieuw-Zeeland ook hún land is en dat "ze zich hier veilig zouden moeten voelen".

Ster advertentie
Ster advertentie