Binnenland

Verbod op extra kosten voor pinbetalingen

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Verbod op extra kosten voor pinbetalingen

[AVROTROS] Er komt een verbod op het bijbetalen voor pintransacties in winkels. Het verbod gaat in op 18 januari 2018. Dat heeft Gijs Boudewijn van de Betaalvereniging Nederland gezegd in de radio-uitzending van het AVROTROS-consumentenprogramma Radar op NPO Radio 1. Ook is het niet meer toegestaan om extra te betalen voor betalingen met een creditcard.

Verbod op extra kosten voor pinbetalingen



Quote

Vanaf 18 januari 2018 mogen er geen extra kosten worden gevraagd bij pinbetalingen.

Gijs Boudewijn

Voor elke pinbetaling worden transactiekosten in rekening gebracht bij een ondernemer of winkel. Hoeveel winkels berekenen varieert tussen de vijf en vijftig cent. Die kosten mogen vanaf 18 januari 2018 niet meer apart aan de kassa worden doorberekend aan consumenten. Hiermee komt de consument niet meer voor verrassingen aan de kassa te staan.

Kosten

Een pintransactie kost de ondernemer nu gemiddeld nog 19 cent, een contactloze betaling 15 cent. Contante betalingen kosten gemiddeld 25 cent, aldus de Betaalvereniging Nederland, daarin zit de verwerking van contant geld, het transport en de verzekering tegen diefstal. Ondernemers moeten voortaan de kosten verwerken in de prijs van het product.

Onredelijk

Uit een peiling van het Radar Testpanel onder ruim 1200 respondenten blijkt dat 89% bijbetalen onredelijk vindt. 11% heeft coulance als het gaat om een klein bedrag bij een kleine winkelier.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Ster advertentie
Ster advertentie