Binnenland

Klein pensioen afkopen kan je veel geld kosten

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Klein pensioen afkopen kan je veel geld kosten

[AVROTROS] Wie kort bij een werkgever werkt, bouwt een klein pensioenpotje op. Je kan er voor kiezen om dat in één keer uit te laten betalen als het om een bedrag gaat van minder dan €467,88 per jaar. Daar zitten wel regels aan verbonden. Zo'n vroege afkoop wordt namelijk bij je inkomen opgeteld en dat kan gevolgen hebben voor je zorg- of huurtoeslag.

Klein pensioen afkopen kan je veel geld kosten


Hoe zit het?

Mensen die werken en aangesloten zijn bij een pensioenfonds bouwen pensioen op. Het kan voorkomen dat je kort ergens werkt en daardoor maar weinig opbouwt. Normaliter word je pensioen uitgekeerd op het moment dat je ook echt met pensioen gaat, maar je kan het ook afkopen. Dat kan als de jaarlijkse pensioenuitkering lager is dan 467,88 euro (2017). We spreken dan van een 'klein pensioen'.

Verschil pensioenfonds en pensioenverzekeraar

De meeste werkgevers zijn aangesloten bij een pensioenfonds. Als werknemer zie je op je loonstrook dat er elke maand pensioenpremie ingehouden op je loon. Het pensioenfonds beheert de premie en belegt hiermee om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Grote pensioenfondsen zijn onder meer het ABP (overheid), PFZW (zorg en welzijn) en PMT (metaal en techniek). Bij een pensioenverzekeraar zijn vooral ondernemers aangesloten. Zij zijn niet verplicht om zich te voegen tot een pensioenfonds. Zij kunnen hun werknemers aanmelden bij een pensioenverzekeraar. Samen noemen we een pensioenfonds en pensioenverzekeraar de pensioenuitvoerder.

Wanneer kan je je pensioen afkopen?

Ten eerste: als de jaarlijkse pensioenuitkering lager is dan 467,88 euro. De tweede regel is als er binnen twee jaar geen waardeoverdracht heeft plaatsgevonden naar een andere pensioenuitvoerder. Je pensioenuitvoerder moet je dan wel binnen zes maanden na die twee jaar een brief hebben gestuurd. Daarnaast mag je zelf bepalen of je de afkoop accepteert of niet. Tenslotte mag een klein pensioen worden afgekocht als je binnen twee jaar na het einde van je contract zelf met pensioen gaat. Dit geldt dan als een bindend aanbod en dit mag je dan ook niet weigeren.

Is uitkeren verstandig?

Pensioenuitvoerders sturen tegenwoordig een brief met daarin de mogelijkheid om een klein pensioen af te kopen. Is dat verstandig? Mensen die een hoog jaarsalaris hebben, van bijvoorbeeld 50.000 euro of meer, hebben meestal hun pensioensvoorzieningen goed geregeld. De afkoop is een eenmalige bruto uitkering die opgeteld wordt bij je loon en kan ook negatieve gevolgen hebben. Daardoor word je inkomen hoger en dit is een probleem voor mensen die huur- of zorgtoeslag ontvangen. Zij moeten mogelijk terugbetalen, omdat het inkomen hoger is door de pensioenafkoop.

Uitkering

Voor consumenten die een WW-, WAO- of WIA-uitkering ontvangen zijn er geen nadelige gevolgen. Wie een bijstandsuitkering heeft moet contact opnemen met zijn of haar gemeente.

Minder belasting betalen

Volgens werknemersvereniging FNV loont het om je kleine pensioen pas te laten uitbetalen 'in de maand nadat je AOW is ingegaan'. Als je je AOW-leeftijd hebt bereikt betaal je namelijk minder belasting over dat extra inkomen.

Partnerpensioen

Als je besluit om je pensioen af te kopen, dan heeft dat gevolgen als je komt te overlijden. Je achterblijvende partner en/of eventuele kinderen hebben dan geen recht meer op pensioen, het is immers afgekocht.

Tip!

Dit zijn vaak pensioentjes waarvan de meeste mensen niet eens weten dat ze er nog zijn. Het is daarom goed om af en toe in te loggen op Mijnpensioenoverzicht.nl. Als je inlogt met je DigiD zie je bij welke pensioenfondsen je pensioen hebt opgebouwd en wat de huidige uitkering is.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie