Binnenland
BNNVARA

Leger des Heils noemt homoseksualiteit niet langer een zonde

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Leger des Heils noemt homoseksualiteit niet langer een zonde

Het Leger Des Heils ziet homoseksualiteit niet langer als een zonde. De Nederlandse tak van het wereldwijde kerkgenootschap heeft dat besloten en aan haar leden meegedeeld. Stefan Paas, theoloog en een van de makers van De Ongelofelijke Podcast (EO), vertelt in De Nieuws BV wat dit besluit betekent.

Video niet beschikbaar

Voor Paas komt het nieuws niet uit de lucht vallen. Zo vertelt de theoloog dat het Leger des Heils achter de schermen al een tijd bezig was met dit besluit. "Een jaar of twintig geleden begon er in het Leger des Heils al een fase waarin homoseksualiteit gedoogd werd, maar nog niet formeel werd toegestaan." Volgens Paas was dit om de conservatieve flank van het genootschap te vriend te houden.

Spijtbetuiging

Volgens Paas is nu de tijd rijp voor het kerkgenootschap om met het besluit naar buiten te komen. Zo werd in juni een brief gestuurd naar alle kerken en leden met een spijtbetuiging over de onduidelijkheid die in het verleden over het onderwerp werd geschept. Zo werd uit het boek Uniform uit de kast van Joël Batenburg in 2011 al duidelijk dat homoseksuele heilsoldaten (zo noemt het Leger des Heils haar leden) enorm geleden hebben onder de ongelijke behandeling die zei ervaarden. "Er zijn heel veel mensen beschadigd geraakt", aldus Paas.

Praktijk

Door dit besluit kunnen soldaten en officieren in de praktijk nu, met de regels aan hun zijde, openlijk een relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Volgens de theoloog werd er al jaren niet meer streng toegezien op dit fenomeen, maar was het nog niet als formele regel vastgesteld.

Maar Paas ziet dit besluit niet als symbolisch. "Dit neemt onzekerheid weg. Als je homoseksueel en officier bent zijn de regels nu zo aangepast dat je je geen zorgen meer hoeft te maken dat dit problemen oplevert."

Trend

Of meer kerkgenootschappen dit besluit gaan volgen, weet Paas niet zeker. "Het christendom is buitengewoon gevarieerd." Paas zegt dat de algemene trend is dat het homoseksualiteit meer geaccepteerd wordt, maar dat er ook genoeg kerken zijn waarbij dit besluit een zaak van belijden is: "Voor sommigen kerken valt of staat het christelijk geloof met het toestaan van homoseksualiteit."

Gerelateerde podcast

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie