Binnenland
BNNVARA

Al die krijsende meeuwen: hoe haal je ze uit elkaar?

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Al die krijsende meeuwen: hoe haal je ze uit elkaar?

Ze azen op je het eten als je met een handdoekje op het strand ligt, kapen de droge boterhamkorsten weg als je eendjes voert en maken een geluid waar je niet bepaald vrolijk van wordt. En toch, is Ruurd-Jelle van der Leij dol op meeuwen. Samen met Merijn Loeve maakte hij daarom een meeuwengids, zodat jij alle verschillende soorten nu ook uit elkaar kan houden. Hij vertelt erover in Vroege Vogels.

Gek op meeuwen

Meeuwen zijn misschien wel de lastigste vogelfamilie om op naam - en op leeftijd - onder te brengen. Niet alleen hebben we in Nederland twaalf verschillende soorten meeuwen, ze zien er in de eerste jaren van hun leven ook nog eens heel verschillend uit. Zelfverklaard meeuwengek Ruurd-Jelle van der Leij probeert aan de hand van duizenden foto's de weg te wijzen in het meeuwendoolhof.

Nadat een grote hoeveelheid foto's van Van der Leij in een internationaal standaardwerk over meeuwen was beland, kwam hij op het idee om speciaal voor de twaalf Nederlandse soorten ook een eigen gids te maken: "Daarin heb ik geprobeerd om alle vogels en alle leeftijden steeds aan de hand van vijf kenmerken, zoals pootkleur, staart, of vleugel, te laten zien."

Meeuwen op de foto

Zo heeft Van de Leij een standaardmanier ontwikkeld om de vogels te fotograferen. Op die manier kan hij ze goed vergelijken. "Ik zit al heel lang op een aanlegsteiger aan het Pikmeer, in mijn oude woonplaats Grou", vertelt Van der Leij.

Van der Leij: "Als ik daar de wind in de rug heb en ik mik een droge boterham op een tactische plek in het water, dan kan ik ervoor zorgen dat een meeuw een mooie draai maakt, zodat ik precies de gespreide vleugels op de foto kan zetten. Op die manier heb ik nu van alle leeftijden van alle Nederlandse meeuwen goede overzichtsfoto's kunnen maken."

'Meeuwen hebben een streepje voor'

Waarschijnlijk zou Van der Leij van iedere groep vogels waar hij zich in verdiept fan kunnen worden: "Maar meeuwen hebben bij mij echt wel een streepje voor. Ik vind vooral de Pontische meeuw heel boeiend. Aan de hand van verschillende foto's met unieke individuele kenmerken kon ik ooit aantonen dat de 'twee of drie Pontische meeuwen' die bij de jachthaven van Grou rondhingen in feite veertien verschillende individuen waren!"

Pontische meeuw, fotograaf: Wies Vink

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie