Binnenland
KRO-NCRV

Juist 'zwakkere' scholen hebben moeite met goed plan voor 8,5 miljard

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Juist 'zwakkere' scholen hebben moeite met goed plan voor 8,5 miljard

Het kabinet heeft 8,5 miljard euro beschikbaar gesteld om de achterstanden op scholen weer in te lopen na de coronacrisis. Volgens de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman ligt het vergroten van kansongelijkheid ook hierbij op de loer. "Het risico is of alle scholen dit geld wel even effectief gaan inzetten", zegt ze in Spraakmakers.

De Algemene Rekenkamer waarschuwde gisteren voor misbruik en willekeur bij het besteden van de 8,5 miljard euro die minister Slob beschikbaar stelde voor het wegwerken van de achterstanden veroorzaakt door corona.

Verschil tussen scholen

Wethouder Moorman - die in haar stad Amsterdam al jaren strijd voor meer gelijkheid in het onderwijs - begrijpt die oproep. Ze vreest dat niet iedere school de middelen heeft om een adequaat plan te maken. "Je ziet enorme verschillen tussen de kwaliteit van scholen. Ook het lerarentekort is op sommige scholen veel erger dan op andere."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Scholen mogen zelf mogen besluiten wat er met dit geld moet gebeuren, maar ze is bang dat de verschillen tussen scholen alleen maar zullen toenemen. "Je ziet dat ene school heel goed weet waar het geld ingezet kan worden. Ze hebben een sterke schoolleider en dat is cruciaal voor het borgen van het onderwijs. Een andere school zit met de zesde interim-directeur in twee jaar tijd en een team dat lijdt onder het lerarentekort. Voor hen is het veel moeilijker om dit geld te implementeren."

Plan voor de zomer

Onlangs heeft minister Slob in een brief bekendgemaakt op welke manier scholen dit geld kunnen krijgen én wat ze ermee kunnen doen. In april moeten scholen laten zien hoe ze ervoor staan en in mei moeten ze kiezen welke maatregelen ze de komende jaren willen doorvoeren. "De vraag is of dat haalbaar is", zegt onderwijs onderzoeker Lotte Henrichs in Spraakmakers. "Veel schoolbesturen zeggen dat de coronacrisis voor hen niet voorbij is, ze zitten er nog middenin."

In de brief van Slob staat ook een 'menukaart' van maatregelen die schoolbesturen kunnen kiezen. Henrichs vindt die term ongelukkig gekozen. "Het impliceert dat je iets bestelt en dat je dat dan op je bord krijgt."

Meer personeel

Een van de dingen die de kwaliteit van het onderwijs wel aantoonbaar verbetert, is het ontlasten van leraren zodat zij meer les kunnen geven, zegt Henrichs. Ook zou het geld besteed kunnen worden in het omscholen van mensen zodat er straks meer mensen in het onderwijs werken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Formatie

Volgens Moorman is het spannend wat er gebeurt als de 8,5 miljard op is. "Moeten al die mensen dan weer weg?" Ook is de wethouder bang dat met de toezegging van 8,5 miljard, er niet structureel meer geld geregeld wordt aan de formatietafel. "Het is cruciaal om onderwijs daar te bespreken. Er zal ook echt wat moeten worden gedaan aan de structurele problemen die er al zijn."

Marjolein Moorman en Lotte Henrichs over de verdeling van het geld dat bedoeld is om de achterstanden in het onderwijs weg te werken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie