Binnenland
AVROTROS

Onduidelijkheid over reizen naar het buitenland: 'Worden er helemaal tureluurs van'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onduidelijkheid over reizen naar het buitenland: 'Worden er helemaal tureluurs van'

Groen, oranje, rood: met deze drie kleuren geeft de coronakaart weer welke landen 'veilig' zijn om naartoe te reizen en welke niet. Ook kunnen landen naar aanleiding van die kaart besluiten hun regels voor toeristen aan te passen. Maar wat betekent het voor je vakantie als Nederland rood kleurt? En wat als je nog niet volledig gevaccineerd bent? Een hoop vragen en veel onduidelijkheid. Reisjournalist Paul Eldering geeft in Blok&Toine het antwoord op belangrijke vragen over reizen naar het buitenland.

Ieder land heeft zijn eigen regels over welke test geldig is en hoe oud de negatieve test maximaal mag zijn. Waarom wordt er niet gewoon één lijn getrokken?

"Landen in Europa zijn ieder verantwoordelijk voor hun eigen gezondheidszorg. Ieder land mag en kan daarom zelf bepalen wat zij eisen voor inreizende passagiers."

En dan heb ik op tijd een negatieve test binnen en mag ik overal zo doorlopen zonder controle. Waar heb ik dan al die moeite voor gedaan?

"Ieder land waar je naartoe reist, mag zelf bepalen hoe zij controleren. Sommige controleren aan de grens, andere laat het lekker doorlopen en weer andere nemen een steekproef per luchthaven. Het ligt aan de overheid van het land hoe streng ze zijn. Als je naar het buitenland vliegt, is het niet handig om het risico te nemen om niet aan de geldende maatregelen te voldoen. Dan heb je alsnog kans dat je het land niet in komt."

Door de drukte is mijn testuitslag niet op tijd binnen. Kan ik dan toch in de auto stappen op weg naar Italië, Frankrijk, Spanje?

"Als je met de auto gaat, is het een stuk makkelijker. De grens voor auto's wordt niet of nauwelijks gecontroleerd, dus met de auto zal je een heel eind komen. Je loopt natuurlijk wel het risico dat ze jou er precies uitpikken en dat je dan alsnog bij de grens niet binnen wordt gelaten."

Wat zijn de gevolgen als je al op je vakantiebestemming in het buitenland bent en de kleurcode van Nederland verandert plots naar rood?

"Het Europese RIVM biedt de coronakaart aan. Daar is Nederland inderdaad rood gekleurd, maar dat betekent niet dat niet naar het buitenland kunt reizen of direct naar huis moet. Het zegt iets over het aantal besmettingen in het land, maar niets over het reisadvies. Nederlandse reizigers moeten vooral letten op de kleurcode en regels van het land waar zij naartoe reizen."

Waar kun je als je op het punt staat om op reis te gaan het beste aankloppen voor de juiste informatie per land?

"Wijsopreis.nl wordt dagelijks bijgehouden. Daar staat wat je moet doen om het land in te mogen reizen en wat je moet doen als je terugkomt. Op de heenreis moet je voldoen aan wat het land waar je inreist vraagt. Mijn advies: kijk elke dag op die website om te kijken wat je precies moet doen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie