Binnenland
KRO-NCRV

Hoe belangrijk is vakantie voor ons welzijn? 'Vakantie heeft een ontspannen effect op het brein'

foto: Etienne Girardet
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe belangrijk is vakantie voor ons welzijn? 'Vakantie heeft een ontspannen effect op het brein'

Met de oplopende besmettingscijfers bestaat de vrees dat de vakanties naar het buitenland in het water vallen. Vakantie is natuurlijk relatief, zegt GZ-psycholoog Gijs Coppens, maar het is óók belangrijk voor onze gezondheid. Zeker na dit "zware" coronajaar. "Vakantie heeft een ontspannen effect op het brein", zegt hij bij Spraakmakers.

Vandaag pakken mensen in regio Noord als eerste hun koffers en trekken Europa in. Maar wat als Nederland door de stijgende coronacijfers op rood gaat en andere Europese landen ons weigeren?

Natuurlijke tijd

Volgens de GZ-psycholoog Gijs Coppens is het zo nu en dan gezond om even afstand te doen van het normale, werkzame of schoolgaande leven. "Wij forceren ons in een bepaald ritme: de chronologische tijd. Om 8 uur staan we op, om 10 uur hebben we een afspraak. Dit levert ons veel op, want hierdoor zijn we productief."

Volgens Coppens moeten we voor ons welzijn ook een paar weken per jaar uit dit ritme stappen. "Dan komen we in onze natuurlijke tijd terecht waarin je niets moet en zelf bepaalt wanneer je opstaat en wat je doet." Dit heeft volgens hem een ontspannen en duurzaam effect. "Het maakt dat je het werkzame leven weer kunt verdragen."

Intensief jaar

Met corona, thuiswerken, de stress die met de pandemie gepaard gaat en eventuele financiële zorgen, was het afgelopen jaar alles behalve normaal. "Er is nogal wat gebeurd in de levens van mensen." Doordat we door de coronamaatregelen er minder op uit konden, was de eentonigheid van het leven ook groter dan normaal.

"Wanneer je iets monomaan doet, dan is het altijd goed om daar eens uit te stappen", zegt Coppens. Volgens hem is afwisseling cruciaal voor ons en is het goed om eens in een ander "decor" te stappen. “Met corona hadden we veel minder spontane ontmoetingen. Het is belangrijk dat je zo nu en dan een andere context creëert en dat kan bij uitstek met vakantie."

Hoe lang?

Hoe lang iemand vakantie moet opnemen om daar de ontspannen effecten van te voelen, verschilt per persoon. De een heeft aan een week genoeg, als je dat tenminste maar regelmatig herhaald. "Vaak hebben mensen een week nodig om uit de dagelijkse sleur los te raken en te wennen aan de nieuwe vakantieplek. De laatste dagen van de vakantie begin je ook weer langzaam aan het werk te denken. Daarom is drie weken een veelgebruikte periode om er even uit te gaan."

Voor de mensen die op maandagochtend na de vakantie gelijk weer in de werkmodus zitten en denken dat de vakantie geen enkel ontspannen na-effect heeft, heeft hij goed nieuws. "We herkennen dit gevoel allemaal, maar toch heeft het een positief effect."

Stand.nl: Het is belangrijker dan ooit om op vakantie te kunnen

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie