Binnenland
NOS

Artsen: 'Stop nu al met verkoop van sigaretten in supermarkten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Artsen: 'Stop nu al met verkoop van sigaretten in supermarkten'

Artsen starten een petitie om verkoop van sigaretten in de supermarkt nu al te verbieden. Eigenlijk gaat dat verbod pas vanaf 1 januari 2024 in, artsen roepen toch op dit nu al te doen. De artsen zijn bang dat kinderen blijven beginnen met roken als de sigaretten op 'gezonde' plekken, zoals de supermarkt te koop zijn. Internist Robin Peeters is een van de artsen die de petitie tekent en hij gaat vandaag actie voeren tegen sigaretten in de supermarkt.

Artsen: "Stop nu al met verkoop sigaretten in supermarkt"

Rookvrije generatie halen we op deze manier niet

Internist Robin Peeters vertelt waarom hij samen met andere artsen de petitie is gestart. ''Wij worden in het ziekenhuis dagelijks geconfronteerd worden met de gevolgen van roken. Je ziet ook dat alle doelstellingen om er voor te zorgen dat jongeren niet gaan roken niet gehaald worden. De rookvrije generatie creëren: dat lukt gewoon niet op dit moment.'' En daar wil Peeters een stokje voor steken. Door sigarettenverkoop op zijn minst te verbieden in supermarkten.

Verkoop moet nu al stoppen

''Het is frustrerend dat als we afspreken om vanaf 1 januari 2024 geen sigaretten meer te verkopen in supermarkten, veel 'gezonde' supermarkten toch nu blijven doorgaan met de verkoop. De Lidl nam bijvoorbeeld wel hun verantwoordelijkheid en verkoopt nu al geen tabak meer, maar dat marktleiders zoals Albert Heijn en Jumbo die hun mond vol hebben van gezonde voeding et cetera, wél doorgaan met de verkoop van sigaretten... Waarom als het toch wordt verboden vanaf 1 januari 2024, blijven doorgaan tot ook echt die datum? Ik wil daar voor pleiten.'' En dat gaat Peeters doen. Vandaag gaat hij actievoeren door met andere artsen in hun witte jas langs scholen te gaan en kinderen bewust te maken van de gevaren van roken.

item roken

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie