Binnenland
NOS

Stoppen mensen echt met roken als pakjes 40 euro worden?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stoppen mensen echt met roken als pakjes 40 euro worden?

Als het aan staatssecretaris Van Ooijen ligt, worden pakjes sigaretten rond de 40 euro of meer in 2040. Als roken veel duurder wordt, hoopt Van Ooijen roken te ontmoedigen. In het regeerakkoord staat al dat de prijs omhoog gaat naar 10 euro per pakje. Wanda de Kanter is longarts, en strijdt al heel lang tegen roken. Want helpt het eigenlijk om mensen te doen stoppen met roken als de prijs omhooggaat?

Stoppen mensen echt met roken als sigaretten duurder worden?

Zorgen dat minder kinderen beginnen met roken

'Dit is de allerbelangrijkste oplossing die er is, de prijs verhogen structureel elk jaar. Dat zorgt ervoor dat veel minder kinderen gaan beginnen met roken en dat is echt de meest effectieve regel. Wat je ziet is dat met name de groep mensen met een minder hoge opleiding of mensen die praktisch zijn opgeleid, daar ontzettend veel gerookt wordt. Bij de mannen is dat rond de 56 procent, en dat wordt denk ik echt minder als de prijs structureel elk jaar met 10% omhoog gaat wat een beetje het voorstel is.' Aldus Van Ooijen.

'Het gaat ook heel langzaam, maar dan zie je dat zij veel beter kunnen stoppen. En tegelijkertijd help je arme mensen niet met goedkope sigaretten. Die help je met een baan, een opleiding, een woning en geld. Als je blijft hangen in een mantra dat het zielig voor arme mensen is, moet je denken aan hun kinderen die elke dag op het schoolplein beginnen met roken. Natuurlijk moet je de ernstig verslaafde rokers goed begeleiden. Zoals we dat ook bij heroïneverslaafde mensen doen. Het zijn ernstig verslaafde mensen, de mensen die blijven roken.' Vertelt Van Ooijen.

Goede begeleiding

'Het is ook weer niet zó moeilijk om te stoppen. Stoppen met roken is mogelijk, en we weten bovenal dat prijsverhoging ongelofelijk effectief is en het bovenal makkelijker maakt om te stoppen met roken, maar vooral heel moeilijk om er mee te beginnen. Ik denk dat het getuigt van langetermijnvisie. Dat het kabinet dat ze dit soort grote vooruitziende blikken en uitspraken durven doen. Want dit gebeurt niet nu, mensen kunnen nu al proberen te stoppen en hulp zoeken.'

'Ik denk dat het sowieso makkelijker wordt dat je niet op elke straathoek sigaretten kan kopen. De beschikbaarheid moet omlaag gaan. Zorg vooral ook voor een goede rookstop-begeleiding, en noem mensen die het moeilijk vinden niet slap. Het is niet morgen dat een pakje sigaretten 40 euro kost, maar wen er maar vast aan. Het is een lange termijn traject. Ik denk dat er een groot raakvlak is in de maatschappij voor een rookvrije generatie. En de meest efficiënte manier om daar te komen is door de prijzen jaarlijks omhoog te gooien.' Sluit Van Ooijen haar verhaal af.

item rokenn

Ster advertentie
Ster advertentie