Binnenland
MAX

Meer jonge rokers; wat is de oorzaak?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer jonge rokers; wat is de oorzaak?

Experts slaan alarm over het grote aantal jonge rokers. Van de mensen tussen de 20 en 24 jaar, rookt één op de drie. Ook blijkt uit onderzoek dat het aantal rokers tussen de zestien en 20 jaar oud toe neemt. Marc Willemsen is Bijzonder Hoogleraar Tabaksontmoediging aan de Universiteit Maastricht. In Villa VdB vertelt hij over de zorgen die hij heeft over de stijging van rokers en hoe het kan dat het aantal jonge rokers nog steeds zo hoog ligt.

Meer jonge rokers; wat is de oorzaak?

Willemsen geeft aan dat antirookcampagnes te weinig impact hebben op het rookgedrag van consumenten. "Het gaat erg langzaam om het moment, een belangrijke maatregel zou zijn om de prijs van de accijns te verhogen. Die zijn in Nederland relatief betaalbaar. De overheid die heeft gezegd: "we willen naar 10 euro per pakje sigaretten in 2024", dus dan komt er volgend jaar een euro bij en het jaar daarna weer een euro maar dat gaat best wel langzaam", legt de hoogleraar uit.

Innovatie in de industrie

Ook de innoverende producten binnen de industrie hebben een grote impact op het hoge aantal jonge rokers. Veel nieuwe soorten roken zoals vaping wordt gestimuleerd door andere jongeren op sociale media. Vaping is een nieuwe soort E-sigaret, het bevat geen tabak. Vaak zit er wel nicotine in, wat een verslavende werking heeft.

Zien roken doet roken

“Zien roken doet roken” zegt Willemsen. "Je ziet ook veelal groepen jongeren die allemaal roken en elkaar daardoor blijven stimuleren. Opvallend is dat er in series en in films ook nog veel gerookt wordt. Overigens wordt daar ook heel vaak alcohol geschonken en genuttigd. Ook dit heeft invloed op de jongeren." voegt hij toe.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie