Binnenland
AVROTROS

We ontdekken Nederland opnieuw deze zomervakantie

foto: Egbert Hartmanfoto: Egbert Hartman
  1. Nieuwschevron right
  2. We ontdekken Nederland opnieuw deze zomervakantie

Vandaag begint de zomervakantie in Nederland. Veel mensen hebben besloten die dit jaar in eigen land door te brengen. Hoe doen ze dat? Wat zijn de trends? Is er op het laatst nog veel geboekt? En misschien op de valreep toch naar de zon? We bespreken het in Stax&Toine.

Wat betreft de trends dit jaar valt het Marjon Kaper, directeur van ANWB Reizen, op dat er veel mensen in Nederland blijven, dat ze veel met de auto gaan en dat het kamperen is herontdekt.

Herontdekking

"Als populaire bestemmingen noemt zij de Wadden, de kust en de provincie Drenthe. Ook zijn fietsvakanties populair. De Friese Elfsteden zullen veel fietsers op bezoek krijgen, rondje IJsselmeer, dat zijn echt populaire activiteiten deze zomer", aldus Kaper.

De directeur van ANWB Reizen ziet wel een duidelijke relatie met het weerbericht en de plannen die mensen maken. "Als voorspellingen slecht zijn, dan gaan mensen zoeken of ze toch niet naar Italië of Spanje dit jaar kunnen. Mensen hebben toch wel behoefte aan wat zon."

Niet naar het buitenland

Reisjournalist en schrijver Bas van Oort kwam erachter, toen hij op stap was in Nederland voor zijn boek Expeditie Achtertuin, dat Nederland veel veelzijdiger is dan je op het eerste gezicht misschien denkt en dat reizen in Nederland vooral heel makkelijk is.

"Dat gevoel wat je op vakantie zoekt kun je ook op een middag of avond ervaren. Het mooie van Nederland is dat als je van zuid naar noord gaat je in een paar uur tijd een keur aan landschappen ziet langskomen." Zo’n zomer in eigen land kan volgens Van Oort ineens je ogen openen en je laten realiseren dat je niet naar het buitenland hoeft.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie