Binnenland
NOS

Na 40 jaar doorbraak in onderzoek naar moord IKON-journalisten in El Salvador

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na 40 jaar doorbraak in onderzoek naar moord IKON-journalisten in El Salvador

In El Salvador zijn voor het eerst verdachten opgepakt voor de moord op vier Nederlandse IKON-journalisten in 1982. Het zijn volgens tv-programma Zembla de hoogbejaarde oud-minister van Defensie Guillermo Garcia en kolonel Francisco Antonio Morán, oud-directeur van een speciale politiedienst. Gert Kuiper, de broer van de vermoorde Jan Kuiper, was te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

De oud-minister woonde tot begin 2016 in de Verenigde Staten. Toen werd hij het land uit gezet vanwege betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen in El Salvador. De twee verdachten worden morgen voorgeleid bij de rechter in de stad Chalatenango.

Voor Gert Kuiper kwam het nieuws over de arrestaties als een grote verrassing. "Ik had heel sterk het gevoel: dit jaar moet er iets gebeuren. We moeten verder kunnen, of we moeten concluderen dat we alles geprobeerd hebben en het niet lukt", zegt hij.

Uitlevering

Kuiper is bovendien blij dat El Salvador de VS zal vragen om de uitlevering van een andere verdachte, kolonel Reyes Mena. Hij was de leider van de eenheid die de Nederlanders doodschoot en vertrok twee jaar later naar de Verenigde Staten, waar hij nog steeds woont.

"Hij heeft gezorgd voor de technische uitvoering. Waarschijnlijk op grond van dit dossier kan worden bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden en kan hij uitgewezen worden, ook al heeft hij inmiddels de Amerikaanse nationaliteit verkregen", zegt Kuiper daarover.

Veertig jaar

In El Salvador woedde tussen 1980 en 1992 een bloedige burgeroorlog tussen een door de VS gesteunde rechtse regering en linkse guerrillagroepen. De journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag waren in 1982 in het land voor een televisiereportage. Toen ze op 17 maart in guerrillagebied probeerden te komen, werden ze door militairen van het regeringsleger opgewacht en doodgeschoten.

De moorden wekten grote verontwaardiging in Nederland. Al veertig jaar blijven pogingen om de daders voor de rechter te brengen zonder resultaat.

oog el salvador

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie