Binnenland
NOS

Nederland wil een grote rol spelen in de waterstofindustrie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland wil een grote rol spelen in de waterstofindustrie

In Rotterdam komt bijna de hele wereld bij elkaar om te praten over de toekomst van waterstof. Nederland wil op de langere termijn een grote rol gaan spelen in de waterstofindustrie. René Peters, energiedeskundige van kennisinstituut TNO was te gast bij het NOS Radio 1 Journaal.

In de huidige industrie is het gebruikelijk om waterstof te gebruiken als energiebron. "Het probleem is dat het vaak uit aardgas wordt geproduceerd. Hoewel in theorie waterstof wel duurzaam kan zijn, is de energie nu vooral 'grijs' in plaats van 'groen'. In de toekomst kunnen we het opwekken uit de wind of de zon", legt Peters uit.

Nederland als voorloper

Nederland heeft grote plannen om fabrieken te bouwen om waterstoftechnieken toe te passen. "Wij zijn al best wel een voorloper in Noordwest-Europa. We zijn al bezig om de gasinfrastructuur om te bouwen naar een waterstof-structuur. Er zijn concrete projecten in Nederland die in de bouwfase zitten. Daarnaast zijn er meer dan tien waterstof-tankstations gebouwd. Het doel is om Tata Steel te verduurzamen, maar voordat staalproductie volledig groen is hebben we het over 2030", vertelt de deskundige.

Er komen volgens Peters nu landen in beeld die vroeger niet bekend stonden als energieleveranciers. "Voor groene waterstof heb je voornamelijk goede wind- en zoncondities nodig. Denk aan Namibië in Afrika, daar is veel ruimte en zijn er goede zoncondities. Zo'n land als Namibië is doorgaans geen grote speler, maar kan nu een grote leverancier worden wanneer het land hun lege ruimtes benut", aldus de energiedeskundige. Ook een land als Chili zou geschikt zijn, "daar heb je veel uren per dag zon en via hun zeehavens kunnen ze energie makkelijk produceren. Hiermee zijn we minder afhankelijk van landen zoals Saoedi Arabië, Rusland of Qatar."

Congres

Tijdens het congres in Rotterdam is de import van waterstof een belangrijk onderwerp. "In Nederland kan waterstof geproduceerd worden met de zon en de wind, maar voor de verwachte vraag in de toekomst zal Europa de helft moeten importeren. Rotterdam wil graag een import haven worden voor de rest van de wereld als het om waterstof gaat. Landen die waterstof willen leveren zijn bij het congres aanwezig. Met Australië en Marokko zijn overeenkomsten gesloten. Verder gaat het congres over de groei van waterstof over de hele keten", zegt René Peters, energiedeskundige van kennisinstituut TNO.

waterstof

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie