Onderzoek
AVROTROS

De wonderen van waterstof

foto: Fotofoto: Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De wonderen van waterstof

Waterstof wordt vaak in fabrieken gemaakt. Maar promovendus Stéphane Weusten (Technische Universiteit Eindhoven) vroeg zich af of zijn 3D-printer ook zo’n electrolyzer kan maken. Wat schetst zijn verbazing? Zijn geprinte mini-machine blijkt prima in staat om water- en zuurstof te scheiden. Een doorbraak in de strijd voor een duurzamere wereld? “De apparaten om waterstof mee te maken zijn enorm duur, ik heb dit gemaakt op mijn slaapkamer met een 3D-printer”, vertelt Weusten in dr Kelder en Co.

In de uitzending laat Weusten zien hoe zijn apparaat werkt. De grote uitdaging? Om waterstof te maken heb je veel elektriciteit nodig. Ook Weustens elektrolyzer is een stroomslurper, geeft hij toe. Daar ligt volgens hem nog een grote opdracht voor de wetenschap om in te innoveren.

Auto's en de ruimtevaart

Uiteindelijk ziet Weusten wel veel toepassingen voor zich waarvoor waterstof ingezet kan worden. Zo kunnen auto’s wellicht hybride gaan rijden: op stroom én op waterstof. De voertuigen krijgen dan een mini-electrolyzer en een brandstofcel mee, zodat de waterstof zowel opgewekt als verbrand kan worden.

Ook voor de ruimtevaart kan waterstof een uitkomst zijn. En dat is helemaal geen nieuwe gedachte, zegt Weusten. De Apollo 11 werkte ook met waterstof. Wanneer je elektriciteit kunt opwekken met een zonnepaneel is het proces van waterstof maken ook een stuk duurzamer.

Weusten geeft zijn onderzoek geen vervolg, hij is in de financiële wereld aan de slag gegaan. “Het is te onzeker om wetenschapper te zijn. Je zit met een woningcrisis, je wil een leven opbouwen, maar krijg je wel genoeg salaris? En je zit continu met een jaarcontract, je verhuist van postdoc naar postdoc.”

Speciale uitzending van dr Kelder en Co en de Jortcast

In een speciale uitzending van dr Kelder en Co en de Jortcast, live vanuit de campus in Eindhoven, praten wetenschappers over de uitdaging van de komende tijd: hoe gaan we aan onze groeiende energiebehoefte voldoen?

De gehele show kijk je terug je via YouTube:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook dr. Lisanne Havinga komt aan het woord, over de vraag: hoe kun je je huis goed verduurzamen? En waarom doen we dat al die tijd eigenlijk verkeerd? Ook prof. dr. Marco de Baar laat zijn licht schijnen op het energiedebat. Hij stelt dat we ons niet moeten blindstaren op kernfusie. Prof. dr. Floor Alkemade schuift ook aan en vindt een CO2-paspoort best een goed plan.

Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur van Technische Universiteit Eindhoven, vertelt over het geheim achter de technische bollebozen van de stad Eindhoven en de Brainport.


Ster advertentie
Ster advertentie