Binnenland

Deze Dag Toen: 'Kosmisch ontspanningscentrum' Paradiso geopend

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: 'Kosmisch ontspanningscentrum' Paradiso geopend

Aan de Weteringschans in Amsterdam opent op 30 maart 1968 het ‘kosmisch ontspanningscentrum’ Paradiso.

Tegenwoordig mag Paradiso een professionele concertzaal zijn, maar ooit begon de poptempel als ontspanningscentrum voor hippies. Zij waren op zoek naar een ontmoetingsplaats en kraakten in 1967 het oude kerkgebouw van de Vrije Gemeente aan de Weteringschans.

De politie maakte daar al snel een einde aan en daarom probeerden de hippies het later op een legale manier. Met de oprichting van de gemeentelijke stichting Vrijetijdscentra Amsterdam mocht het gebouwd onder de naam Paradiso geëxploiteerd worden.

Sfeer

De oorspronkelijke functie van het gebouw maakte dat er een bijzondere sfeer hing in de zaal van Paradiso. Dat kwam deels ook door de glas-in-loodramen. Die ramen verdwenen in de jaren zeventig, maar in 1993 werden er nieuwe ramen ontworpen.

Inmiddels kent iedereen Paradiso als poptempel. De afgelopen vijftig jaar traden er artiesten op als David Bowie, Adele, Iggy Pop, U2, Pink Floyd en Nirvana.

Podcast

Paradiso bestaat dit weekend vijftig jaar en daarom blikt Met het Oog op Morgen met bekende Nederlanders terug op een halve eeuw muziek in het voormalig kerkgebouw. De podcast over 50 jaar Paradiso is uitgegeven als extra aflevering van Het beste uit het Oog. De aflevering is te beluisteren via iTunes, Soundcloud en nporadio1.nl/podcasts.

Ster advertentie
Ster advertentie