Binnenland
BNNVARA

Hoog water in Nederland: de ramp in 1995 zorgde voor nieuwe natuur

foto: Rijkswaterstaat/Henri Cormont/BNNVARAfoto: Rijkswaterstaat/Henri Cormont/BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoog water in Nederland: de ramp in 1995 zorgde voor nieuwe natuur

Precies 25 jaar geleden was heel Nederland in de ban van het hoge rivierwater. De dijken in het rivierengebied stonden op instorten en bewoners moesten geëvacueerd worden. Ook de inwoners van Culemborg moesten vertrekken, want de uiterwaarden rondom de stad waren inmiddels flink ondergelopen. Over de gevolgen van de watersnood op de natuur gaat het in Vroege Vogels.

Hoogwater bij Culemborg

Het water in de hoge rivieren stond in 1995 hoog, heel hoog. Hoewel de inwoners van Culemborg in het begin dachten dat het mee zou vallen, is evacuatie nodig. Het water stond tot aan de lippen. Niet alleen Culemborg werd geëvacueerd: de gevaarlijk hoge waterstand van de Maas, de Rijn en de Waal leidde tot één van de grootste evacuaties uit de recente Nederlandse geschiedenis.

Nieuw natuurgebied

De watersnood in 1995 in de uiterwaarden zorgde onbedoeld voor een nieuw natuurgebied. Nadat de dikke rivierklei was afgegraven kwam er namelijk ruimte voor nieuwe natuur. Weilanden en maisvelden maakten plaats voor ruigtes met kruisdistels en kattendoorn en al heel snel wisten kluten, plevieren en visdieven het gebied te vinden.

Van de natuurontwikkeling profiteerden ook vlinders en libellen, zoals de glazenmaker, het lantaarntje en de rivierrombout. De Baarsemwaard heeft een waterbergingsfunctie en kan dus onder water lopen, al zal dit zelden gebeuren. Ook lopen er verschillende wandelpaden door het gebied.

Terugblik

Een kwart eeuw later blikt Culemborg vanuit de Gelderlandfabriek terug op de gebeurtenissen van toen: met exposities, wandelingen, verhalen. Dat doen ze in het project 'Tot aan de lippen – 25 jaar na de evacuatie van het Rivierengebied'.

Op NPO 2 is vanaf 3 februari een vierdelige serie te zien over de watersnoodramp in 1995. De serie van BNNVARA bevat allemaal niet eerder vertoonde beelden van video-amateurs.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie