Binnenland
KRO-NCRV

'Verplicht' op dinsdag en donderdag naar kantoor: 'Als collega's het doen, kun jij niet achterblijven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verplicht' op dinsdag en donderdag naar kantoor: 'Als collega's het doen, kun jij niet achterblijven'

Het is voor een ieder die op kantoor werkt vaak al een gewoonte geworden: op dinsdag en donderdag werk je op kantoor. Dat resulteert in volle kantoren, treinen en drukte op de wegen. Waarom blijven we dan toch vasthouden aan deze nieuwe gewoonte? Met die vraag ging Uitzendbureau-verslaggever Thomas Schuurman van Spraakmakers naar een kantoor in Den Haag.

Het uitzendbureau: waarom willen we nog steeds 2 dagen per week hutje mutje bij elkaar op kantoor zitten?

'Je kunt niet achterblijven'

Op de veertiende verdieping van een glazen kantoorgebouw in het centrum van Den Haag is het druk, zo op de donderdag. "Je ziet dat het zich op deze twee dagen concentreert", vertelt Anne Megens van werkgeversorganisatie AMVN. "En dat heeft een zelfversterkend effect. Als de rest van de collega’s het doen, kun jij niet achterblijven."

Voor veel werknemers is het ook gewoon handig. Omdat bijvoorbeeld op woensdag de kinderen eerder uit school komen of dat alle vergaderingen dan mooi op de dinsdag en donderdag gepland kunnen worden. "De voordelen wegen op tegen de nadelen", stelt Megens. "De autonomie die mensen hebben gekregen om het flexibel in te richten, willen we niet zomaar opgeven. Werkgevers vinden het ook lastig om tegen werknemers te zeggen: we nemen dat recht af."

'AirFriday'

Toch ziet ook Megens dat de nadelen wel steeds zichtbaarder worden. "Bijvoorbeeld jonge mensen die net een organisatie binnenkomen, die hebben veel meer moeite om in die organisatie ingewerkt te worden. Want je zit veel achter de computer thuis."

Op het kantoor van Slachtofferhulp-directeur Rosa Jansen heeft een groep jonge kantoortijgers daar een oplossing voor bedacht. "Een groep jongeren is op vrijdag gaan werken. Aan het eind van de dag gooien ze dan iets in de aifryer, dat noemen ze AirFriday. Op die manier stimuleert dat grote groepen jongeren om te komen werken."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie