Binnenland
MAX

Werkgevers worstelen: thuiswerken, hybride werken of helemaal terug naar kantoor

foto: Pixabayfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Werkgevers worstelen: thuiswerken, hybride werken of helemaal terug naar kantoor

De zomervakantie is ten einde en corona lijkt ver weg. Daarmee blijkt thuiswerken in sommige bedrijven toch ineens weer een discussiepunt. "Je hoort her en der dat er mailtjes verstuurd worden door bedrijven dat iedereen weer op kantoor moet komen", vertelt organisatiepsycholoog Aukje Nauta in Villa VdB.

Ook journalist Ernst Verrijk merkte tijdens zijn onderzoek voor een vakblad van de ondernemingsraden dat werkgevers koudwatervrees hebben om thuiswerken te omarmen: "Omdat sommige werkzaamheden beter lukken in teamverband, daar lopen werkgevers nu tegenaan. Denk ook aan bijvoorbeeld nieuwe collega’s inwerken; dat gaat niet goed via Zoom of Teams." Werknemers begrijpen heel goed dat verbondenheid belangrijk is volgens Nauta: "Heel veel mensen willen niet vijf dagen per week thuiszitten. Waar het omgaat is dat je dat met z’n allen doorspreekt. Wat je nu ziet is dat veel werkgevers uit angst dat ze de controle verliezen, mensen weer naar kantoor halen."

Debiteuren crediteuren

Het is volkomen onterecht om te denken dat mensen thuis te weinig doen aldus de organisatiepsycholoog: “uit allerlei onderzoek blijkt dat medewerkers soms zelfs productiever zijn als ze thuis werken. Dat komt doordat als je meer autonomie hebt en meer je dagindeling zelf kan bepalen dan ben je gemotiveerder. Mensen krijgen dan een soort ethisch besef dat ze wel hun werk af moeten krijgen. En vergis je niet: op de werkplek zie je ook veel taferelen a la ‘Debiteuren Crediteuren. Mensen gaan bij elkaar langs en zitten ontzettend lang te ouwehoeren.”

Het zou mooi zijn, volgens Nauta, als alle bedrijven en organisaties na de zomervakantie een nieuw gesprek voeren over hoe personeelsleden willen werken en hoe ze het beste kunnen samenwerken.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie