Naar homepage
Binnenland

De voor- en nadelen van thuiswerken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De voor- en nadelen van thuiswerken

Mark Rutte was er erg duidelijk over afgelopen dinsdag: aan het thuiswerken komt voorlopig nog geen einde. Maar wat doet dat thuiswerken op lange termijn met werknemers? En hoe zorg je dat het werk productief blijft? Organisatiepsycholoog en bijzonder hoogleraar Aukje Nauta legt het uit in NOS Met het Oog op Morgen.

Aukje Nauta doet onderzoek naar duurzame inzetbaarheid. "Dus het vermogen van mensen om werk te behouden of nieuw werk te krijgen." Tijdens de coronacrisis richtte zij zich op het thuiswerken. "Niet alleen de fysieke werkomgeving, maar ook de personen om je heen hebben invloed op hoe je je voelt."

Vitale beroepen: weinig ontwikkeling

Thuiswerken was de afgelopen maanden de norm, behalve voor vitale beroepen. "Juist daar zien we weinig persoonlijke ontwikkeling," zegt Nauta. "Er is minder ruimte voor persoonlijke gesprekken. Het gaat vaker om doorwerken en minder over persoonlijke ontwikkeling, wat mensen willen bereiken en autonomie."

Dat ligt deels aan de aard van het werk. "Vakkenvullers, verpleegkundigen: dat zijn over het algemeen beroepen waar een lagere opleiding voor nodig is en minder aandacht voor individuele groei." Toch is het in corona-tijd erger dan in voorgaande jaren. "Mensen worden minder betrokken en de persoonlijke gesprekken zijn weggevallen."

Niet-vitale beroepen: goede start

Voor de niet-vitale beroepen die wél thuis konden werken is er goed nieuws. "Het lijkt erop dat mensen thuis productiever werken. Soms zelfs creatiever." Met een belangrijke kanttekening: het gaat dan vooral om hoger-opgeleiden. "Die groep was van tevoren vaak al meer tevreden. Ze zitten vaker in een goede situatie met genoeg ruimte voor bijvoorbeeld een werkkamer."

De organisatiepsycholoog maakt zich zorgen om lager-opgeleiden. "De ongelijkheid tussen die groepen groeit ook. Het is belangrijk dat daar meer onderzoek naar komt." Voor de mensen die wel tevreden zijn met het thuiswerken heeft Nauta ook nog een tip. "Feedback is erg belangrijk voor je ontwikkeling. Dat ontbreekt als je thuiswerkt. Je kan dan niet elkaar aanspreken in de wandelgangen."

Thuiswerken is 'here to stay'

Ook na corona verwacht Nauta niet dat thuiswerken volledig weggaat. "Ik denk dat veel beroepen gaan werken in een hybride vorm: één of twee dagen per week op kantoor en de rest vanuit huis." De beste manier? "Maak je thuiswerkplaats geschikt voor werk wat je in je eentje en geconcentreerd kan doen en gebruik het kantoor voor de fysieke ontmoetingen en feedback."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie