Binnenland

'Onderhandelen over thuiswerken is tegenwoordig heel normaal'

AVROTROS
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Onderhandelen over thuiswerken is tegenwoordig heel normaal'

Dat thuiswerken en flexibel werken prima kan, is in deze tijd van de coronacrisis wel bewezen. Het bevalt goed en willen het thuiswerken er na de coronacrisis ook inhouden, zo blijkt uit onderzoek van online recruitmentbedrijf Pro Contact. "Sinds de coronacrisis stellen sollicitanten steeds vaker eisen met betrekking tot thuiswerken", zegt Willem Bos, creatief directeur bij Pro Contact in Blok&Toine.

Voorheen werkte je wellicht wel eens een dagje thuis en vond je het waarschijnlijk prima om met je laptop aan de keukentafel te werken. Bos: "Nu we vooral een langere periode thuiswerken en dat ook het nieuwe normaal lijkt te worden, vinden we thuiswerken ook steeds belangrijker."

Ook na de coronacrisis willen we graag thuis blijven werken. "Het is daarbij wel van belang dat de werkgever een budget aanbiedt om thuis een veilige en ergonomisch verantwoorde werkplek te kunnen creëren."

Vertrouwen van werkgevers in thuiswerken groeit

Het vertrouwen in thuiswerken is tijdens de coronacrisis ook bij werkgevers gegroeid. "Wij merken dat er een enorme kentering heeft plaatsgevonden. Voorheen was er veel scepsis, nu is er acceptatie."

Werkgevers zien nu ook de voordelen van thuiswerken: een compacter kantoor, mensen werken efficiënter. Bos: "We hadden pandemie nodig om te laten zien dat thuiswerken goed werkt."

Verder reizen

Uit hetzelfde onderzoek van Pro Contact blijft dat sollicitanten steeds meer bereid zijn om verder te reizen. "Voorheen zagen wij dat sollicitanten maximaal 40 kilometer wilden afreizen voor werk. Tegenwoordig is dat 70 kilometer, wetende dat zij thuis kunnen blijven werken voor minimaal drie dagen. Dat betekent ook dat bedrijven een veel grotere markt hebben. "Je zou zelfs mensen uit andere landen aan kunnen nemen", vertelt Bos.

Op zoek naar zekerheid

Naast onderhandelen over thuiswerken en flexibele uren, realiseren we ons door de coronacrisis ook hoe kwetsbaar onze positie op de arbeidsmarkt is. "Werken als zzp'er was eerst bijna de norm. Zij zien nu dat zij er in deze tijd met hetzelfde gemak worden uitgegooid."

Mensen zijn zich steeds bewuster van het soort contract dat zij krijgen en hoe het er bij een verlenging uit gaat zien. "Mensen hechten meer aan vastigheid. De pandemie heeft bijvoorbeeld gezinnen ontwricht, omdat niemand er op heeft kunnen anticiperen."

Onderhandelen met je werkgever

Hoe pak je dat onderhandelen over thuiswerken, flexibele uren of een vast contract nou goed aan? Bos adviseert om daar zelf proactief in te zijn. "Geef bijvoorbeeld aan dat je het in je proeftijd wilt uitproberen en wilt laten zien dat het werkt. Dan kun je daarna in gesprek of het voor beide kanten werkt."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie