Binnenland

Kleine eendaagse festivals vanaf 14 augustus onder 'strikte voorwaarden' mogelijk

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kleine eendaagse festivals vanaf 14 augustus onder 'strikte voorwaarden' mogelijk

Kleine eendaagse buitenfestivals, voor maximaal 750 bezoekers zonder vaste zitplaats, zijn vanaf 14 augustus onder "strikte voorwaarden" weer mogelijk. Dat heeft het demissionaire kabinet vandaag besloten. Grotere evenementen zonder overnachting mogen voorlopig nog niet.

De festivals moeten buiten zijn of in een tent die aan vier zijden open is. Ook moeten bezoekers zijn gevaccineerd, corona hebben doorgemaakt, of een testuitslag hebben.

Eigenlijk zou het besluit over het al dan niet doorgaan van festivals die niet langer dan een dag duren, pas tegen 13 augustus worden genomen. Dan is er weer een coronapersconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. Maar op verzoek van de organisatoren is het naar voren gehaald.

Onder andere evenementenorganisator ID&T vond 13 augustus veel te laat. Er zou dan te weinig voorbereidingstijd overblijven voor festivals, zoals Dance Valley, die voor dat weekend gepland zijn. Het bedrijf spande daarom samen met ruim veertig andere festivalorganisatoren een kort geding aan tegen het kabinet. Dat is voorlopig aangehouden.

Het kabinet heeft een advies gevraagd aan de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT). Dat vindt het op dit moment alleen verantwoord om kleine evenementen te laten doorgaan.

Begin vorige week zette het demissionaire kabinet een streep door meerdaagse festivals met overnachting. Die mogen tot 1 september niet doorgaan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie