Binnenland

Festivalzomer lijkt alweer ten einde te zijn: 'Dit is een streep erdoor'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Festivalzomer lijkt alweer ten einde te zijn: 'Dit is een streep erdoor'

Twee weken geleden werden met veel positiviteit de versoepelingen aangekondigd. Op dit moment ziet de wereld er (in Nederland) heel anders uit. De besmettingen schieten omhoog. Reden voor het demissionaire kabinet om de teugels aan te halen. Vooral de horeca en de evenementenbranche worden getroffen met nieuwe maatregelen.

"Wij hebben met open mond naar de persconferentie gekeken", zegt Rosanne Janmaat, de operationeel directeur van festivalorganisator ID&T. "Wat ons betreft is dit besluit écht onbegrijpelijk."

Video niet beschikbaar

"We hebben met de fieldlab-evenementen een gedegen onderzoek gedaan, waarin we hebben laten zien dat we zowel binnen als buiten veilig evenementen kunnen geven. Dit is volledig naast zich neergelegd in dit besluit."

Ook de Fieldlab-onderzoeker Andreas Voss heeft gereageerd op het besluit van het kabinet. Hij stelt dat de regels die het kabinet opstelde voor nachtclubs en feestcafés niet in lijn waren met de resultaten van de Fieldlab-evenementen.

In eerste instantie is er nooit advies gegeven over nachtclubs en disco's zonder aanmelding vooraf, zegt Voss tegen de NOS. Wel waren er adviezen over binnenruimtes. Ook die adviezen zijn deels genegeerd.

Belangrijkste punt is volgens hem de ventilatierichtlijnen. "We hebben gezegd dat het aantal mensen en deelnemers bij binnen-evenementen aangepast moet worden aan de ventilatiemogelijkheden van de locatie. Ik ben ervan overtuigd dat dat nu niet overal is gebeurd."

Maximaal 24 uur en vaste zitplekken

Voor festivals zijn er dus nieuwe verscherpingen. Meerdaagse evenementen mogen niet doorgaan; ze mogen maximaal 24 uur duren.

Gasten van voorstellingen in de culturele sector en eendaagse evenementen moeten weer een vaste zitplek hebben. Iets wat voor festivals onwerkbaar is. "Dat staat haaks op de beleving die we onze bezoekers willen bieden", zegt Janmaat.

Daarom denkt ze dat de festivalzomer dit jaar kort zal zijn geweest. "Dit is een streep door de festivals."

Kritiek op Testen voor Toegang

De operationeel directeur van ID&T uit kritiek op Testen voor Toegang. "Ik denk dat Testen voor Toegang totaal niet klaar was voor de taak die ze hadden. Dan krijg je situaties waar mensen twee tot vier uur in de rij hebben gestaan. Jonge mensen doen dat niet."

De verhalen die rondgaan over gesjoemel met testen is haar ook niet vreemd. "Ik heb verhalen gehoord dat mensen toch een stempeltje kregen. Er is ook niet goed genoeg gecontroleerd. Onbegrijpelijk."

Janmaat denkt dat die problemen er mede voor hebben gezorgd dat er bij clubs en discotheken veel besmettingen zijn geweest.

De reactie van festivalorganisator ID&T op de aangescherpte maatregelen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie