Binnenland
NOS

Werkwijze Belastingdienst 'discriminerend en onrechtmatig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Werkwijze Belastingdienst 'discriminerend en onrechtmatig'

De afdeling Toeslagen van de Belastingdienst heeft in strijd met de wet en op discriminerende wijze jarenlang de dubbel nationaliteit van aanvragers van kinderopvangtoeslag geregistreerd. Dit was onbehoorlijk en een zware overtreding van de privacywet, stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

"Laat ik hier duidelijk over zijn: wat de Belastingdienst heeft gedaan, mag absoluut niet," zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen in Nieuws en Co. Een rapport over de zaak is aangeboden aan staatssecretaris Van Huffelen van Financiën.

De Belastingdienst had de gegevens over de dubbele nationaliteit al in 2014 moeten wissen. Maar in mei 2018 stonden in totaal nog 1,4 miljoen mensen met een dubbele nationaliteit geregistreerd in de systemen van de Belastingdienst, stelt de toezichthouder. "Dat was niet het ergste, want er bleek ook nog dat deze gegevens gebruikt zijn om te bepalen wie wel en niet gecontroleerd zouden worden."

Onverwacht

Volgens Wolfsen was aanvankelijk niet duidelijk hoeveel gedupeerden er zouden zijn. "Twee jaar geleden meldde één burger zich met een vermoeden dat zijn dubbele nationaliteit reden was voor controle. Dat vermoeden bleek niet alleen juist, het werd ook grootschalig gedaan."

De voorzitter kan begrijpen hoe het heeft kunnen gebeuren. "Vroeger kreeg de Belastingdienst automatisch dit soort gegevens van de gemeentelijke basisregistratie door." Sinds 2014 mocht dat niet meer. "Alleen bleek dat het alsnog niet gewist was, en zelfs aangevuld werd."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie