Binnenland
BNNVARA

Kraanmachinist maakt in z'n vrije tijd natuurfilms

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Kraanmachinist maakt in z'n vrije tijd natuurfilms

Als kraanmachinist in de Rotterdamse Waalhaven ziet hij op 23 meter hoogte wel eens een scholekster en visdiefjes voorbijvliegen of een zwemmende zeehond in het water, maar voor het maken van natuurfilmpjes voor de Vroege Vogels-rubriek 'Zelf Geschoten' trekt hij in z'n vrije tijd de échte natuur in. Renzo van den Akker uit Rhoon is een van de vaste inzenders van filmpjes voor deze rubriek. "M'n beelden wil ik graag delen, want de natuur is prachtig en je hoeft vaak niet ver te zoeken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kraanmachinist maakt in z’n vrije tijd natuurfilms

Hoe gaat hij nou te werk voor het maken van natuurfilms? Renzo van den Akker: "Ik ga wel altijd doelgericht op pad, want anders loop je als een kip zonder kop door het veld. Dan laat ik me te veel afleiden door andere leuke dingen. Maar als ik nou op pad ben om beelden van een bever te maken en er landt naast mij een havik, dan ga ik natuurlijk wel filmen en foto’s van maken van die havik."

Tip van Renzo

Terwijl Renzo vertelt zien we een visarend naar ons toe komen en over het water scheren. Even hangt hij te bidden in de lucht. Dan maakt de roofvogel een spectaculaire duikvlucht en landt op het water. Even later vliegt hij weer op met een dikke vis tussen z'n poten. Dat levert alweer zo'n prachtig natuurfilmpje op.

Tip van Renzo: "Probeer langere tijd op één plek te staan. Niet te veel bewegen, dan komen vogels vanzelf naar je toe. Ze raken gewend aan je, ze zien dat je geen bedreiging bent en dan komt alles steeds dichterbij."

Wie zijn de mensen die wekelijks de mooiste beelden uit de natuur insturen? Renzo en andere filmers zijn te zien in de eerste tv-aflevering van Vroege Vogels van dit seizoen, zondagavond 7 april 2024 bij BNNVARA om 19.25 uur op NPO2.

foto: Vroege Vogels

Renzo van den Akker in de kraan

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie