Binnenland
NOS

Hoekstra praat in Parijs over 'onfatsoenlijke' aankoop aandelen Air France-KLM

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoekstra praat in Parijs over 'onfatsoenlijke' aankoop aandelen Air France-KLM

Minister Hoekstra van Financiën is vanochtend in Parijs voor een gesprek met zijn Franse collega-minister Le Maire. Ze gaan het hebben over de onverwachte aankoop van aandelen Air France-KLM door de Nederlandse staat eerder deze week.

De Fransen werden naar eigen zeggen overvallen door het besluit van de Nederlandse regering. President Macron eiste woensdag opheldering en Le Maire noemde het onbegrijpelijk. Hij vindt het onfatsoenlijk dat er geen overleg is gevoerd met de Franse regering. Volgens Hoekstra kwam dat door de koersgevoeligheid van de informatie.

Correspondent Frank Renout zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat het een zwaar gesprek wordt, maar dat Le Maire niet gebaat is bij ruzie. "Hij wil een oplossing bereiken en daarbij in het belang van Air France-KLM handelen. Tegelijkertijd wil hij ook duidelijkheid hebben, want de Fransen weten niet precies wat de intenties van Nederland zijn met de aankoop." Volgens Renout wil de Franse minister horen dat Nederland ook in het algemene belang van de holding handelt.

Andere problemen

Vanochtend rond 8.00 uur zullen de ministers het vooral over dat punt hebben, maar er spelen nog twee andere grote problemen. "De holding hier in Parijs wil meer zeggenschap, meer invloed hebben bij KLM in Nederland en daar zijn de Nederlanders natuurlijk niet blij mee."

Tenslotte ligt er ook een persoonlijk probleem op tafel, zegt Renout. "Topman Smith van Air France-KLM en topman Elbers van KLM hebben nogal uitgesproken karakters, dat botst de laatste tijd en maakt het vinden van oplossingen natuurlijk niet gemakkelijker."

Ster advertentie
Ster advertentie