Ophef over opvang asielzoekers Kijkduin: 'Wij hoeven ze hier niet'
- Nieuws
- Ophef over opvang asielzoekers Kijkduin: 'Wij hoeven ze hier niet'
Zaterdag een brief en zondag 100 asielzoekers 'op de stoep'. Omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol was, werd afgelopen weekend op stel en sprong een noodopvang ingericht in Kijkduin. Bewoners van de Haagse wijk waren daar op z'n zachtst gezegd niet blij mee, bleek gisterenavond op een inloopavond.
Video niet beschikbaar
"Wat ik hoop te horen? Dat deze mensen gaan verdwijnen - dat lijkt me logisch", zegt een bewoner, die buiten staat te wachten tot de inloopavond begint. "Wij hoeven ze niet", zegt een ander. "Te gek, en dat in een gemeente waar iedereen massaal PVV heeft gestemd. Ze moeten die vluchtelingen lekker brengen naar een dorp waar ze allemaal links hebben gestemd, dan zal je ook geen gezeik horen. Ze moeten hier weg en als de gemeente het niet doet, ga je hier hele andere taferelen krijgen", voegt hij er dreigend aan toe.
'Situatie ronduit kritiek'
"Ik kan me die gevoelens voorstellen", zegt de bestuursvoorzitter van het COA Milo Schoenmaker. "Wij doen het ook liever anders. We hebben liever van tevoren de mogelijkheid om met mensen te praten en aan te geven wat er gaat gebeuren, maar dit kon niet anders. De situatie in Ter Apel is ronduit kritiek. Iedere dag moeten we kijken naar hoe we mensen binnen kunnen houden, zodat we ze niet hoeven te verwijzen naar het grasveld voor de deur. Dat was dit weekend ook zo. Er is heel snel gezocht naar hotels en daarbij zijn we op deze mogelijkheid uitgekomen. Dan gaat het heel snel - sneller dan we zouden willen, maar het is nodig."
Op de inloopavond laat ook PVV-leider Geert Wilder zijn hoofd zien. "Kijkduin in Den Haag wordt zonder enige inspraak overspoeld met asielzoekers", zegt hij. "Ze krijgen kamers met grote televisie, gratis eten en drinken en een groot zwembad. Dat is iets wat heel veel Nederlanders niet hebben."
'Niet zo'n prettige ervaring'
"Ik vind dat een oneerlijke tegenstelling", reageert de Haagse GroenLinks-wethouder Mariëlle Vavier. "We hebben een enorm woonprobleem en hebben meer betaalbare huurwoningen nodig. Om dat af te wentelen op mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld vind ik stuitend. Ik denk dat we hier lokaal bezig zijn met een landelijk probleem oplossen. Het is goed dat er landelijke aandacht voor is en Wilders is van harte welkom om met mij het gesprek aan te gaan."
CAO-bestuursvoorzitter Schoenmaker benadrukt dat het verblijven in een hotel niet zo'n heel prettige ervaring is. "De zwembaden zijn dicht, we zijn ook lang niet zeker of iedereen die er verblijft kan zwemmen. Verder krijgen mensen een dak boven hun hoofd en is er catering, maar dat is niet uitbundig. Mensen zitten na een lange reis droog en veilig, maar we merken dat ze er ook snel uit willen. Als je lang in een hotel verblijft zonder dat je veel te doen hebt, is het geen plezierige omgeving om te zijn."
Oplopende gemoederen
Ondertussen lopen de gemoederen op de inloopavond hoog op. "Niemand wil ze", wordt gerefereerd aan de asielzoekers. "En waar ze dan wel heen moeten, weet ik niet." Noodgrepen als afgelopen weekend helpen volgens Schoenmaker niet voor het draagvlak voor asielopvang. "Dat is nog wel aanwezig, maar dit soort acties helpen niet. We pleiten eigenlijk voor meer stabiliteit in de opvang."
Al is het maar omdat noodopvang twee keer zo duur is als reguliere opvang. "Voor noodopvang moet van alles georganiseerd worden en het is meestal kortdurend; voor 3 tot 6 maanden. En het moet daarna ook weer afgebroken worden. Die investering doen we liever in locaties die langer gebruikt gaan worden. Dan kun je ook beter bespreken met de omgeving wat er gaat gebeuren, hoelang het duurt en wat ze kunnen verwachten."
Te weinig reguliere opvanglocaties
Noodopvang is volgens Schoenmaker nodig omdat er te weinig reguliere opvanglocaties zijn in Nederland. "Dat merken we dagelijks in Ter Apel: we kunnen mensen niet of nauwelijks uitplaatsen. Daarom hebben we voorzieningen als hotels nodig. Wat zou helpen is het aannemen van de spreidingswet: dan krijgt iedere gemeente een taak die past bij hun omvang en kunnen we beter per gemeente bespreken naar welke vaste locaties we asielzoekers kunnen brengen. Dan kunnen we rustig praten over de toekomst en hebben we het ook over investeringen die door de jaren heen veel lager zijn. Politieke partijen kunnen wel zeggen: de instroom is te hoog, maar de mensen zijn er nu al en we moeten ze echt opvangen op een plek die veilig en droog is."
Na de inloopavond in Kijkduin zijn bewoners nog niet overtuigd. "Het was waardeloos, we worden gesust", zegt iemand. "De manier waarop het door onze strot wordt geduwd. Natuurlijk heeft iedereen een dak boven z'n hoofd nodig, maar er moet wel een draagvlak zijn. En liever niet hier."