Binnenland
KRO-NCRV

Amsterdam? Nee, dit zijn écht de mooiste plekken van Nederland

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amsterdam? Nee, dit zijn écht de mooiste plekken van Nederland

Onze hoofdstad stijgt dan wel met kop en schouders boven andere gemeentes uit als favoriete woonplek, daar zijn de luisteraars van Spraakmakers het niet mee eens. Kom naar Deventer en je wilt niks anders meer, zegt luisteraar Charlotte Goulmy bijvoorbeeld.

Atlas voor Gemeenten was klip en klaar: Amsterdam is de aantrekkelijkste gemeente om te wonen. Reden voor Spraakmakers om te vragen: waar vind jij het fijn wonen?

Mooiste skylines

Kom naar Deventer en je wilt niks anders meer, reageert Charlotte Goulmy. "Ik denk dat voor iedereen wel duidelijk is dat Deventer altijd wint van alles. Daar hebben we de IJssel natuurlijk. Aan de IJssel heb je de uiterwaarden. Aan de andere kant van de IJssel heb je het Bergkwartier en de Brink en heel veel kleine winkeltjes. De mooiste panden van de wereld, onvoorstelbaar veel musea. We hebben Dickens, het Speelgoedmuseum. We hebben de mooiste skylines. Ik snap niet dat mensen ergens anders willen wonen."

Fantastische plek

Ben van Gent breekt een lans voor Elst. "Als het gaat over groen en blauw, het is een schitterende plek tussen de Neder-Rijn en de Utrechtse Heuvelrug. Ik kijk achteruit op het bos en in vijf minuten sta ik langs de rivier. Het is echt een fantastische plek. En cultuur... Nederland is zo klein, je kunt overal cultuursnuiven."

Hij is van geboorte Rotterdammer, maar zou niet meer terug naar de stad hoeven. "Nou de stank, de herrie. Het is eigenlijk nooit rustig en bij ons is het wel enigszins donker 's nachts. Daar kun je af en toe nog een sterrenhemel zien."

Je loopt in de middeleeuwen

Echt een prachtige stad zegt radio-dj Igmar Felicia over Amersfoort. "Amersfoort is ook echt de mooiste stad van Nederland en dat meen ik ook oprecht. En ik ga daar ook echt, zeg nooit nooit, maar nooit meer weg."

Wat hij er zo mooi aan vindt? "Ik kom er vandaan, dus dat is waarschijnlijk ook het meest bepalende natuurlijk. Maar wat ik zelf heel mooi vind is de oude binnenstad. Soms is het net alsof je door de Middeleeuwen loopt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie