Binnenland
EO

Een gemeentelijke drone boven je huis? In Deventer kan het gebeuren

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Een gemeentelijke drone boven je huis? In Deventer kan het gebeuren

De gemeente Deventer gaat drones inzetten voor handhaving, bijvoorbeeld om te kijken of burgers zich houden aan het bestemmingsplan. "Big brother is watching you", smalen critici, maar burgemeester Ron König vindt dat onzin: "We maken geen filmpjes en niemand komt herkenbaar in beeld."

König vertelt dat de drones bijvoorbeeld kunnen toezien op bouwwerkzaamheden. "Dat is in de stad heel handig omdat je daar grote gebouwen hebt. Als je toezicht wilt houden op de normale manier, moet je soms stijgers bouwen of hoogwerkers huren. Het is veel handiger en efficiënter om drones in te zetten."

Ook in natuurbeheer zijn de drones nuttig, stelt König. "Deventer heeft een groot buitengebied. Met een drone kunnen we bijvoorbeeld kijken of er geen illegale houtkap plaatsvindt."

Beluister hier de hele discussie over drones

Video niet beschikbaar

Luchtfoto's

Guido Visman van privacywaakhond Privacy First is kritisch. Er worden al jaarlijks luchtfoto’s gemaakt door een samenwerkingsverband van gemeenten en andere overheden, vertelt hij, dus drones zijn helemaal niet nodig. "Dit zijn heel gedetailleerde foto’s. Op 35 centimeter kun je daar objecten op terughalen. Dat is ook nog eens veel goedkoper", stelt hij.

Burgemeester König wil sneller kunnen handhaven dan via luchtfoto’s: "Als je een handhavingsverzoek krijgt, moet je binnen een bepaalde termijn reageren dus dan kunnen we niet altijd op luchtfoto's wachten. Drones zijn een veel efficiënter middel."

Visman vindt dat argument dan weer onzin. "Als er een handhavingsverzoek is, is er al sprake van een verdenking, dus dan kun je ook gewoon aanbellen en kijken…"

Strenge regels

König wijst erop dat er duidelijke regels zijn waar de gemeente zich aan houdt en dat de Autoriteit Persoonsgegevens hierop toeziet. "Onze mensen zijn gewoon opgeleid. Ze kunnen echt niet zomaar met een drone vliegen en moeten de privacyregels kennen."

Hij herhaalt: het is voor technische doeleinden en bewust niet om mensen te bespioneren. "We bekijken geen mensen in hun persoonlijke levenssferen. We controleren het bestemmingsplan. We zijn niet op zoek naar wat mensen allemaal doen."

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie