Binnenland
MAX

Studenten helpen politie uit de brand bij de 112-meldkamer: 'Vullen het personeelstekort'

foto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Studenten helpen politie uit de brand bij de 112-meldkamer: 'Vullen het personeelstekort'

Wanneer je 112 belt in de regio Utrecht, is er een grote kans dat je een student aan de lijn krijgt. De politie Midden-Nederland heeft namelijk een verrassende oplossing gevonden voor het personeelstekort: studenten inschakelen op de meldkamer. Noa Sas, student Integrale Veiligheidskunde, is één van die studenten, en vertelt samen met projectleider bij de politie Daan Coenen in Villa VdB over haar ervaringen.

Personeelstekort

De politie kampt momenteel met grote personeelstekorten en die zijn ook in de meldkamer, vertelt Coenen: "De situatie is behoorlijk nijpend. Momenteel hebben we veel vacatures, waardoor het moeilijk is om collega's met name ook de rust en werktijden een beetje in balans te houden. En dit was een mooie manier om in ieder geval extra mensen contact te laten leggen met de politie en een bijdrage te leveren aan ons werk."

Hij legt uit dat de selectie van studenten voor deze rol zorgvuldig gebeurt. "We hebben een eisenpakket opgesteld, zoals het behalen van een propedeuse, om geschikte kandidaten te werven", zegt Daan. Hij benadrukt ook de vereiste eigenschappen: "Stressbestendigheid en besluitvaardigheid zijn cruciaal voor deze functie."

Suïcidale personen

Noa deelt haar ervaringen over de diversiteit van de taken. "Ik heb al van alles meegemaakt, van een overval tot gesprekken met suïcidale personen", vertelt ze. Daar zag ze eerst flink tegenop, vertelt ze: "Gelukkig word ik erg goed begeleid. Er zijn steeds coaches in de buurt die we kunnen aanspreken voor hulp. Dus ik heb in ieder geval nooit het gevoel dat ik er alleen voor sta, en dat maakt ook wel dat ik me vertrouwd genoeg voel om ook zulke dingen te kunnen."

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 0800-0113.

Noa ziet haar toekomst bij de politie en wil na haar studie graag verder gaan. "Vanaf jongs af aan heb ik al interesse in dit werk", zegt ze. Haar enthousiasme en kwaliteiten maken haar een waardevolle toevoeging aan het team.

Bijdrage

Coenen is blij met de hulp van de studenten. "Ze leveren nu al een enorme bijdrage op de werkvloer", zegt hij. Noa raadt andere studenten aan om deze kans te grijpen. "Als dit je ambitie is en je het leuk vindt, is het zeker een aanrader!" besluit ze.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie