Binnenland
NTRPowNed

Personeelstekort houdt heel Nederland in zijn greep

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Personeelstekort houdt heel Nederland in zijn greep

Afgelopen weekend nog vielen er nog treinen uit wegens een tekort aan krachten. Nergens in het land is het personeelstekort zó nijpend als in Drenthe. Ruim veertig procent van de ondernemers in deze provincie heeft simpelweg te weinig mankracht om hun zaak draaiende te houden. "Drenthe is ook geen regio met studenten, doorgaans de groep waar je een beroep op kunt doen met dit soort baantjes", vertelt Fabian Tuin van uitzendbureau Werq in 5 Dagen.

5 Dagen... vanuit Peins

Het water staat aan de lippen

Arjan Vosseberg van Eetcafé De Beurs in Hoogeveen bijvoorbeeld: toen hij zijn tweede eetcafé vorig jaar kocht, had hij niet kunnen bevroeden dat hij het binnen een jaar al zou moeten sluiten. Niet omdat er geen klanten komen, maar domweg omdat hij niet voldoende personeel heeft om het café open te houden. Hij heeft noodgedwongen personeel uit het ene café moeten overhevelen naar het andere. Arjan heeft van alles geprobeerd: "Adverteren, een uitzendbureau, cadeautjes uitdelen. Maar de reacties blijven uit."

De huur, elektra en verzekeringen lopen door terwijl de omzet stilligt. Arjan ligt er regelmatig wakker van. Als ondernemer die met veel kleerscheuren de coronatijd is doorgekomen en als vader van drie jonge kinderen, staat het water hem aan de lippen. Hij is echter niet de enige in die omgeving. Juist in deze regio, Zuidwest-Drenthe, is de nood het hoogst. Zo laten cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zien dat liefst 45,3 procent van de ondernemers in dit gebied kampt met een personeelstekort. Een jaar eerder lag dat percentage nog dertig procent lager.

Gevolgen van corona

5 Dagen zoekt deze week naar de oorzaken van een probleem dat inmiddels heel Nederland in zijn greep heeft. Heel Nederland kampt met personeelstekorten, afgelopen weekend vielen er nog treinen uit vanwege een tekort aan handjes.

"Het heeft natuurlijk alles te maken de coronaperiode. Veel personeel is andere dingen gaan doen", vertelt Fabian Tuin van uitzendbureau Werq. Nu is het toerisme weer booming en zijn de oproepkrachten verdwenen. Tuin: "Drenthe is ook geen regio met studenten, doorgaans de groep waar je een beroep op kunt doen met dit soort baantjes."

'We zullen iets moeten doen'

Maar ondernemers zijn ook creatief en zoeken naar oplossingen. Zo zag Fabian Tuin van uitzendbureau Werq een uitgelezen kans om het afgelopen jaar 130 statushouders aan een baan te helpen. Veelal goed geschoolde Syriërs zijn zeer bereid om het zware en vaak ambachtelijke werk te doen. Ook veel Oekraïners vinden nu makkelijk werk en vergeten zo even al hun zorgen.

De Zorggroep Drenthe zag de bui al langer hangen. Lex Smesters van de Zorggroep zette twee jaar geleden al een project op waarmee zo'n veertig verpleegkundigen uit Indonesië gehaald worden om hier in de thuiszorg te werken. Smesters: "Er is een groot arbeidstekort in Drenthe, dan hebben we het over zo'n vijfduizend mensen in de zorg. Dus we zullen iets moeten doen." Hoe dat is om vanuit een tropisch eiland in de Drentse klei terecht te komen, kan Elok Bobo goed vertellen. Elok Bobo is één van de verpleegkundigen uit Indonesië die vorig jaar naar Nederland kwam en bij 5 Dagen haar verhaal doet.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie